уторак, 5. децембар 2017.

„Patriotizam“ Dodikovih: Utajom poreza!


Milorad Dodik voli govoriti o patriotizmu drugih. Kad je tako, zašto ne upita kćerku Goricu i snaju Ivanu da li „patriotski“ utajivati porez?


Piše: Borislav Radovanović

U gradu na Vrbasu svi su čuli za prestižni lanč-bar „Agape“ u vlasništvu Dodikove kćerke Gorice i snaje Ivane. U pitanju je reprezentativan ugostiteljski objekat, koji po danu radi kao restoran, a uveče funkcioniše kao svojevrstan disko-bar.

U „Agape“ rado dolaze oni koji žele biti viđeni, kao i oni koji žele vidjeti ove prve. I kako je očekivati – dnevni prometi dosežu i do 10 000 maraka. Znači, Dodikova kćerka i snaja dobro zarađuju.

Elem, upravo dobra ekonomska pozadina i samog restorana i nagomilano porodično bogatstvo čitavu ovu stvar čine mnogo degutantnijom spram mnogih sličnih pojava. Gorica i Ivana Dodik imaju i više nego dobru podlogu da izmire sve obaveze prema Republici Srpskoj i prema zaposlenima, a to naprosto nije tako.

U Banjaluci to i nije neka tajna obzirom na poveliki broj radnika koji su napustili ovaj restoran nezadovoljni uslovima rada. Tako se doznalo da vlasnici zaposlenima na račun isplaćuju samo obavezni „minimalac“, dok ostatak zarade isplaćuju na ruke.


Zna se da konobari i drugo osoblje „zvanično“ primaju po 400 maraka mjesečno, normalno preko računa, dok između 100 i 300 maraka dobijaju u gotovini i mimo zakonskih procedura. Kakva su primanja sijaseta šefova i podšefova nije poznato.

U tom kontekstu teško je doznati za koji iznos su za posljednjih godinu, od kada restoran radi, Dodikovi oštetili budžet. Ipak, možemo kalkulisati da je u pitanju iznos između 30 000 i 50 000  maraka. Da li je to mnogo ili malo ovisi od pozicije onog ko procjenjuje, ali problem ima posebnu simboličku dimenziju.

Ovde govorimo o „patriotizmu“ članova uže porodice predsjednika. U Republici Srpskoj  upravo Dodik potencira priče o patriotama i izdajnicima, ali uz nakaradne premise kako je „patriotski“ utajivati porez. Očito je svom tumačenju „patriotizma“ učio sina Igora i kćerku Goricu: prevari, slaži, ukradi, utaji...

U stvari ovde uopšte nije pitanje koliko tih utajenih nekoliko desetina hiljada maraka doprinosi ukupnom imetku Dodikovih, nego društvenih nakaradnosti na kakvima počiva Republika Srpska.


Svuda u svijetu za ovakve afere članova porodice visokih državnih predstavnika usljeđuju ostavke ili smjene. Kod nas će se sve svesti na mantru: „Dobro, Dodik krade, ali čuva Srpsku!“. Ko stavlja znak jednakosti između patriotizma i lopovluka teško da se može nadati boljoj budućnosti.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.