понедељак, 11. децембар 2017.

Prijedorski policijski “kostolomac”


Javno pitam ministra Lukača i direktora policije Ćuluma: do kad će policajac Danko Karanović, zajedno sa lokalnim kriminalcima, nekažnjeno premlaćivati građane Prijedora?


Piše: Borislav Radovanović

Cio Prijedor bruji o suđenju policajcu Danku Karanoviću zbog brutalnog premlaćivanja jednog našeg sugrađanina, a to je jedino nepoznato načelniku PU Prijedor Daliboru Ivaniću, iako je u pitanju njegov vozač i pratioc.

Karanović je Prijedorčanima prepoznatljiv po tome što zadnjih 10-ak godina nezakonito obezbjeđuje lokalne diskoteke. I to radi u tandemu sa Brankom Milivojšom, lokalnim kriminalcom koji je nedavno zbog rasturanja narkotika uhapšen i procesuiran u poznatoj policijskoj akciji „Piramida“.

Podugačak je spisak onih koje su Karanović i Milovojša premlatili ili fizički zlostavljali, ali svaka prijava protiv njih odbačena je samo zato što je Karanović „poslušnik“ i samoproklamovani pratioc dvojice zadnjih načelnika policije – Vojislava Pelkića i Dalibora Ivanića.

Doista bi bilo zanimljivo doznati kako je ovaj slučaj protiv Karanovića dospio na sud, no, nakon određenih provjera i to ću objaviti. Za sad je dovoljno znati da su Karanović i Milivojša vršili obezbjeđenje lokalne diskoteke „Babilon“, te „nemirnom gostu“ nanijeli teške tjelesne povrede i napokon (!) stigli na sud.

No, ovde moramo otvoriti nekoliko pitanja. Počnimo od toga da je policiji zabranjeno raditi privatna obezbjeđenja, a Karanović to čini preko 10 godina i to zna cio Prijedor. Čak je obezbjeđivao i objekte povezane sa međunarodnim organizovanim kriminalom. I nikom ništa! Moguće je da zaradu dijeli sa načelnicima dok mu prećutno dozvoljavaju da to čini. Ko bi znao?

U daljem valja znati da je policiji zabranjeno druženje sa kriminalcima. Doduše, odnos Karanovića i Milivojše je i prijateljski i poslovan. Godinama zajedno rade kao izbacivači, a to najbolje znaju desetine naših sugrađana koje su izvrgavali nasilju ili brutalno premlaćivali.

Elem, očito mogu tako jer Karanović uživa privilegije o kakvima njegove kolege mogu samo sanjati. Primjera radi, rješenjem je raspoređen u Jedinici za podršku PU Prijedor, ali ne djeluje u sastavu te jedinice, nego odrađuje samo poslove koje mu dodjeljuje načelnik Ivanić. U Jedinici za podršku vodi se samo da bi svakog mjeseca dobijao nekih 150 maraka veću platu od ostalih kolega.

Interesantno je da se ta Jedinica nekoliko godina podmlađuje i iz iste su udaljeni svi pripadnici stariji od nekih 45 godina. Procijenio je načelnik Ivanić da su „prestari“ za ovu službu i to nakon 15-ak godina angažovanja u istoj. Zato je nejasno kakve „uslove“ je ispunio Karanović – star tačno 50 godina. Ništa on nije „ispunio“ osim što ga načelnik Ivanić na taj način nagrađuje (većom platom) za samo njemu znane usluge.

Samo, Karanoviću je i ta plata premalena, pa svakog vikenda nelegalno radi kao izbacivač. Da on to čini na bar iole normalan način, nego je poznat po slonosti ka prekomjernoj sili prema svima za koje on ocijeni da se ne ponašaju „pristojno“ ili mu se zamjere. Normalno, službeni pištolj i policijska legitimacija mu služe kao „dodatni argumenti“.

Na sve to poznatom kriminalacu Branku Milivojši je preko Karanovića omogućeno da „zavodi red“ nad građanima, pa i da ih nekažnjeno prebija. Uz to rastura narkotike, kao dodatni izvor primanja, a zbog čega se protiv njega i ostalih pohapšenih u akciji „Piramida“ vodi postupak.

Doista, ako već zajedno premlaćuju građane, a zbog čega ne bi posumnjali i da zajedno prodaju drogu??? Istine radi, sumnjaju u to inspektori zaduženi za suzbijanje narkomanije odavno, ali im je načelnikov najbliži saradnik „prevelik zalogaj“.

Za kraj ostaje mi da istaknem kako ne mogu otkriti identitet osobe kojoj su Karanović i Milivojša nanijeli teške tjelesne povrede i druge detalje iz prostog razloga što od istog nemam saglasnost za objelodanjivanje podataka. Nisam još uvijek stupio u kontakt sa čovjekom, a čim to ostvarim javnost će doznati i „pikanterije“.


Ukoliko ima još građana koji su od Karanovića i Milivojše pretrpili nasilje, a žele to objelodaniti, znaju da mene nije teško kontaktirati.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.