уторак, 15. август 2017.

Generalu Savčiću: RADI ILI ODSTUPI!



 
Najavljujući „vruću jesen“ Dodik građane koji namjeravaju protestvovati već sad naziva izdajnicima i plaćenicima. Znači, zna da Boračka organizacija neće protestvovati, jer teško da bi se i on, onako osion, usudio borce tako nazivati.


Piše: Borislav Radovanović

Doista je vrijeme (krajnje!) da borci postave neka pitanja predsjedniku Boračke organizacije generalu Milomiru Savčiću. Primjera radi da ga upitaju: jesmo li se borili za Republiku Srpsku u kojoj jedna povlaštena „elita“ bezobrazno se razmeće luksuzom, a 80% građana živi u stanju socijalne bijede? Ili, jesmo li se borili za Srpsku u čijim institucijama djeluju organizovane kriminalne grupe koje bezobzirno pljačkaju i uništavaju sve čega se dohvate?

Možemo generala upitati i da li smo se borili za ovoliku i ovakvu obespravljenost građana? Za to da nam dezerteri, ratni profiteri i jedva pismeni tajkuni „kroje“ sadašnjost i budućnost? Možda smo se borili zato da naši borci i njihova djeca masovno bježe u inostranstvo zbog puke egzistencije? Odnosno, da nam Republika Srpska ostane pusta, bez stanovništva? Da građani budu izvrgnuti „mirnodopskom genocidu“?

Možemo ovakva pitanja redati u nedogled, ali poenta je valjda jasna – nismo se borili za ovakvu Republiku Srpsku! Sa ovakvim trendom emigracija, te odnosa nataliteta i mortaliteta, Srpskoj prijeti fizički nestanak već za dvije-tri decenije. Nema potrebe da je neko napada, Srpska će jednostavno nestati jer bez populacije nema ni države, ni društva. Ukoliko se interesovanje arapa za kupovinom zemljišta i objekata nastavi ovakvim trendom prijeti opasnost da Republika Srpska postane Republika Arapska.

Znači, Srpskoj nužno trebaju korjenite promjene. U tom smislu moramo se zapitati: koja kategorija građana ima snagu da potrebne promjene i proizvede? Van svake sumnje boračka populacija ima tu snagu i borce niko ne može kvalifikovati kao „izdajnike i plaćenike“, kao rušitelje Srpske. Samo je pitanje zašto borci ne traže promjene? Odgovor na ovo pitanje je vrlo prost – čekaju da njihovi legitimni predstavnici artikulišu zahtjeve i aktivnosti. Čekaju da se general Savčić „probudi“ iz očigledne letargije u koju je odavno zapao.

Evo i jednog plastičnog primjera. Građani danima protestvuju zbog rastrošnosti ministra Maleševića. Čovjek je potrošio preko 1 500 godišnjih boračkih dodataka boraca prve kategorije, samo da se ne bi „vozio u tačkama“, kako je to „opravdao“ Dodik. Da je general Savčić zatražio smjenu ovog bezobraznog ministra i SAMO ZAPRIJETIO PROTESTOM došlo bi automatizmom i do smjene i do limitiranja vrijednosti nabavljanja službenih vozila. Sumnjam da bi Dodik rizikovao svoju poziciju zbog jednog nesposobnog ministra.

No, generalu Savčiću je ovaj slučaj nekako „promakao“, baš kao i sve negativno u Republici Srpskoj. Posumnjao bi čovjek da je predsjednik Boračke organizacije naprosto oslijepio, ogluvio i zanijemio. Ili, je postao tek Dodikova marioneta poput njegovog prethodnika Pantelije Ćurguza!?

Znči, da prednje rezimiramo, Republici Srpskoj nužno su potrebne korjenite promjene i Boračka organizacija je kategorija društva koja te promjene može i materijalizovati. Sve se svodi na odluku predsjednika Boračke organizacije generala Milomira Savčića. On treba da odluči da li će borce povesti u borbu za očuvanje teško ugrožene Republike Srpske, ili da jednostavno ODSTUPI i ovaj zadatak prepusti nekom drugom.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.