петак, 25. август 2017.

Pokret „TREĆI BLOK“ osuđuje policijsku brutalnost u Kruščici





Iz Pokreta „TREĆI BLOK“ oštro osuđujemo ničim izazvano nasilje nad građanima, a posebno nad ženama i djecom, kakvo je specijalna policija počinila u Kruščici kod Viteza. Od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine tražimo da ovaj eklatantan primjer institucionalnog nasilja pod hitno istraže i procesuiraju.
 

Da bosansko-hercegovački vlastodršci nemaju ni minimum  čovječnosti dokazuje nedavni slučaj u mjestu Kruščica. Građani su organizovali mirne proteste u cilju zaštite svoje životne sredine teško ugrožene namjerama o izgradnji hidrocentrale. Sa aspekta građanskog aktivizma važno je istaći da je ženska populacija u ovom legitimnom vidu protesta zauzela važnu ulogu.

Međutim, vlastodršci su na žene, pa čak i na prisutnu djecu, poslali specijalnu policiju. I onda „specijalci“ brutalnim siležijstvom demonstriraju šta čeka sve one koji se suprotstave njihovim interesima. Brojne povrede na ženama dokazuju kako moćnici i njihovi „uniformisani batinaši“ više nemaju ni minimum osjećaja za opštecivilizacijske vrijednosti. Zar je civilizacijski prihvatljivo premlaćivanje žena i djece?

Ono šta Pokret „TREĆI BLOK“ u ovom događaju vidi kao posebno interesantno jeste svijest koju su građani pokazali prema stvarnosti u kojoj bitišu. Pored državne zastave BiH demonstranti su istakli i zastavu bivše SFRJ, trobojku sa petokrakom. Znači da naši građani polako shvataju pogubnost življenja u nehumanom i nemoralnom kapitalizmu, te se postepeno vraćaju ka vrijednostima na kakvima je počivala bivša nam država – razorena upravo od današnjih vlastodržaca i njima sličnih.

Možemo čak posumnjati kako je ova zastava posebno zasmetala pojedinim moćnicima, kojima ovakva surova stvarnost i najcrnji mogući pojavni oblik kapitalizma idealno odgovaraju, pa su specijalcima naložili da takve ideje guše na ovako brutalan način. Pokret „TREĆI BLOK“ se upravo zalaže da u razvoju Bosne i Hercegovine i regiona ponovo primijenjujemo pozitivna iskustva iz razorene SFRJ, a posebno u domenu istinskog pomirenja među narodima. Za ponovno uspostavljanje bratstva i jedinstva zalažemo se primarno zbog činjenice da su južnoslavenski narodi „etnička braća“ i da smo jedni drugima najbliži u odnosu na kompletno čovječanstvo.

Naš pokret je i nastao kao oblik organizovanog političkog suprotstavljanja institucionalnom nasilju i zato se smatramo pozvanima da ovaj eklatantan primjer zločinaštva nad građanima najoštrije osudimo. To što se dogodilo u Kruščici, dakle u Federaciji BiH, već sutra možemo očekivati u Republici Srpskoj, i to zbog činjenice da vlastodršci oba entiteta djeluju po istoj matrici.

Stoga iz Pokreta „TREĆI BLOK“ tražimo da nadležna pravosudna i policijska tijela državnog nivoa pod hitno primijene raspoloživa ovlaštenja i ovaj slučaj adekvatno procesuiraju. Bosna i Hercegovina je u skladu sa vlastitim ustavom, ali i brojnim međunarodnim konvencijama i ugovorima, dužna brinuti o sigurnosti i pravima svojih građana. I tu obavezu mora materijalizovati u odnosu na bezobziran vid institucionalnog nasilja kakvom su izloženi građani Kruščice i svi oni koji su ih podržali.


POKRET „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.