петак, 11. август 2017.

Pokret "TREĆI BLOK" traži izvinjenje potpredsjednice VSTS Ružice Jukić





Predstavnici institucija imaju zakonsku obavezu da javnost informišu istinito i objektivno, šta je potpredsjednica VSTS Ružica Jukić grubo prekršila medijskim izjavama da joj prijete „članovi Pokreta Treći Blok“. Zbog javno izrečene neistine od gospođe Jukić tražimo izvinjenje.

Brojni mediji, bez traženja objašnjenja iz Pokreta „TREĆI BLOK“, prenose izjavu potpredsjednice VSTS Ružice Jukić, koja neistinito i činjenično neutemeljeno tvrdi kako je izložena prijetnjama i uvredama „članova pokreta“. Zato smo prinuđeni ovakvim saopštenjem javnost obavijestiti o činjenicama vezanim za ovu situaciju.

Tvrdnja gospođe Jukić da je Helena Polić-Gojković „članica pokreta“ činjenično ne stoji i u pitanju je njeno proizvoljno i ničim utemeljeno tumačenje. Deklarisani simpatizer Pokreta „TREĆI BLOK“ Helena Polić-Gojković nije ovlaštena javno iznositi stavove pokreta, niti je to u konkretnom slučaju učinila.

Gospođa Polić-Gojković je u spornom komentaru iznijela svoje lično mišljenje o radu VSTS i to je sasvim jasno vidljivo ukoliko težimo ka objektivnoj istini. Međutim, potpredsjednicu VSTS Ružicu Jukić ne interesuje istina, nego zlonamjerno dezavuiše javnost kako joj „prijeti pokret“ i time manipulativno diže „nivo njene ugroženosti“. Da je riječ o manipulaciji vidljivo je i iz samih navoda gospođe Jukić, kada izjavljuje kako nije sigurna oko toga da li je uopšte ugrožena ili ne.

Sveukupno u Pokretu „TREĆI BLOK“ smatramo da je potpredsjednica VSTS Jukić, u maniru njenog pretpostavljenog Milana Tegeltije, još jednom obmanula javnost u pogledu problema koji u ovoj instituciji objektivno postoje. Zato ovim saopštenjem želimo apostrofirati nekoliko činjenica.

U BiH postoji opšta percepcija da je rad pravosudnih tijela i nosilaca pravosudnih funkcija katastrofalan i ovakva ocjena je vrlo egzaktno provjerljiva. Zbog ovakvog stanja u pravosuđu građani svakodnevno upućuju kritike, a tu s punim pravom kritikuju VSTS kao tijelo nadležno za postavljanje i razrješavanje nosilaca pravosudnih funkcija, kao i za kontrolu i sankcionisanje.

Ko zna čijom voljom i moći je ovoj zemlji nametnuto tijelo poput VSTS, sa takvim širokim ovlaštenjima, a bez ikakve kontrole od strane institucija i građana. U pokretu „TREĆI BLOK“ svjesni smo težnji da nosioci funkcija u VSTS nastave bitisati  „pod staklenim zvonom“, međutim objektivno Milan Tegeltija, Ružica Jukić i VSTS su najodgovorniji za katastrofalno stanje u oblasti pravosuđa. Zbog te činjenice i kritikujemo rad pojedinaca i institucije.

Uostalom, Pokret „TREĆI BLOK“ je i nastao kao vid političkog otpora institucionalnom nasilju kakvom su građani teško izloženi, a uz izostanak bilokakve zaštite građana od strane pravosuđa, pa i VSTS, i to je odlično poznato Milanu Tegeltiji i Ružici Jukić. Upravo zbog takvog političkog aktivizma, sve prepoznatljivijeg u političkom spektru, Tegeltija i Jukićeva su odabrali naš pokret za dezavuisanje javnosti. Naše kritike rada VSTS i pravosuđa uopšte su činjenično i stvarno utemeljene i to je ono šta „boli“ sve one koji primaju ogromne plate, a ne čine ono šta im zakoni i profesionalni standardi nalažu. Zato se odgovorni, poput gospođe Jukić, i služe ovakvim obmanama i manipulacijama, a sve u nastojanu izbjegavanja odgovornosti i zasluženih kritika.

Za kraj želimo apostrofirati jednu činjenicu. Potpersjednica VSTS spornim izjavama nastoji proizvesti progon Helene Polić-Gojković, ali i aktivista i članova Pokreta „TREĆI BLOK“ kao jednog od rijetkih odistinski opozicionih političkih subjekata ove zemlje, i to na bazi neistina i manipulacija. Takvo ponašanje najoštrije osuđujemo i od potpredsjednice VSTS očekujemo da bar javnim izvinjenjem koliko-toliko ispravi ničim izazvanu nepravdu. U protivnom može očekivati reakcije po kakvima smo već postali prepoznatljivi – proteste, oštre javne kritike i druge DOZVOLJENE oblike suprotstavljanja institucionalnom nasilju.

Upravo kao i do sada spremni smo štititi prava našeg članstva, simpatizera (poput Helene) i svih građana koji nam se obrate za pomoć. Zbog organizovanog štićenja građana od institucionalnog nasilja smo kao politički subjekt i nastali, a ponajviše zbog činjenice da VSTS i njima podređeno pravosuđe ne ispunjava svoju funkciju ili ne čine ono za šta su (pre)plaćeni. I upravo zbog ovakvog političkog djelovanja svakodnevno smo izloženi nezakonitim/montiranim progonima, prijetnjama, uvredama i različitim pritiscima. Aktuelni pokušaj izvrgavanja progonu potpredsjednice VSTS Ružice Jukić dodaćemo već pozamašnom nizu sramnih ponašanja vlastodržaca prema Pokretu „TREĆI BLOK“, uz napomenu da ćemo i ovoga puta adekvatno (normalno, nenasilno!) odgovoriti.


POKRET „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.