уторак, 29. август 2017.

Pokret „TREĆI BLOK“ podržava Duška Šnjegotu





Ovim saopštenjem pokret se suprotstavlja protivustavnim i protivzakonitim pritiscima predsjednika Milorada Dodika prema Dušku Šnjegoti i Glavnoj službi revizije, i to u funkciji prikrivanja ogromnog kriminala i rastrošnosti režima.

Javnim traženjem ostavke, uz prijetnju smjene, Milorad Dodik je direktno prekršio član 4. Zakona o reviziji javnog sektora, koji ovoj službi garantuje potpunu nezavisnost u radu, te da „neće podlijegati upravljanju i kontroli od strane bilo kojeg lica ili institucije“. Zakonski, jedino je Narodna skupština Republike Srpske nadležna za tačno propisan vid kontrole Službe i to samo u domenu usvajanja izvještaja.

Predsjednik Republike niti jednim propisom nije ovlašten da utiče na rad Službe i zato se njegov zahtjev za ostavkom i prijetnja smjenom imaju smatrati zloupotrebom službenog položaja i teškim prekoračenjem ovlaštenja. Upravo suprotno, Služba revizije nadležna je za finansijsku kontrolu rada predsjednika i time se ovakvi protivpravni uticaji na rad službe mogu smatrati dodatnim/kvalifikatornim kršenjem zakona.

Pokret „TREĆI BLOK“ posebno osuđuje ponašanje Milorada Dodika zbog činjenice da nezakonite uticaje na Duška Šnjegotu i Službu revizije vrši zarad prikrivanja lošeg i nedomaćinskog rada Vlade RS. Iako je vlada javno priznala postojanje budžetskog deficita Dodik sebi dozvoljava manipulacije i obmanjivanje građana tvrdnjama kako je vlada čak ostvarila suficit od 40 miliona konvertibilnih maraka. Od kad je predsjednik „ovlašten“ da laže?

Pored toga valja istaći suštinske dimenzije ovakvog Dodikovog ponašanja. Glavna služba revizije utvrdila je da od 1,5 milijardi maraka kojima je „vlada kontinuiteta“ raspolagala na početku svog mandata nije ostalo ništa. Ova služba je u svom izvještaju utvrdila/konstatovala kriminal i rastrošnost teške 1,5 milijardu maraka i to je najveći motiv Dodikovih ovakvih neprimjerenih postupaka.

Zbog svega navedenog Pokret „TREĆI BLOK“, kao deklarisani opozicioni politički subjekt, poziva druge opozicione snage na jedinstvo i istrajnost u borbi protiv ovakvih eklatantnih primjera zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te bezobzirnog kršenja ustava i zakona, od strane Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Podržavamo najavljeni bojkot rada Narodne skupštine od strane opozicije i smatramo kako je u pitanju dobar prvi korak suprotstavljanja Dodikovom nastojanju da sve institucije Republike Srpske podvrgne svojim kriminalnim i interesnim uticajima.


POKRET „TREĆI BLOK“


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.