недеља, 6. август 2017.

Pokret „TREĆI BLOK“ osuđuje politikanstvo Bakira Izetbegovića



 
Apelecije Ustavnom sudu BiH kakve je Bakir Izetbegović najavio u Pokretu „TREĆI BLOK“ ocjenjujemo kao politikanstvo najgore vrste. Pritom, iznosimo naše prijedloge na kakvim osnovama treba rješavati sporna pitanja.


Podsjećamo da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno najavio dvije apelacije Ustavnom sudu BiH. Prema onome šta je javnosti dostupno Izetbegović od suda namjerava tražiti izjašnjavanje oko pitanja etničke zastupljenosti u institucijama Srpske. Pored toga tražiće da se iz Ustava Srpske briše odredba „jezik bošnjačkog naroda“, te zamijeni riječima „bosanski jezik“.

U odnosu na obe dimenzije Izetbegovićevih političkih zahtjeva Pokret „TREĆI BLOK“ iznosi jasne i argumentovane prigovore. Kad je u pitanju zahtjev za etničkom zastupljenošću u institucijama ističemo da se Bakir Izetbegović nikada nije odrekao politike svog oca Alije Izetbegovića. Čak tvrdi kako dosljedno slijedi tu nakaradnu i anticivilizacijsku politiku. Problem je u činjenici da je Alija Izetbegović, zajedno sa drugim nacionalnim vođama 90-ih godina, u ovoj zemlji proizveo četvorogodišnji krvavi rat. To što je umro i tako izbjegao krivični progon ni najmanje ga ne abolira povodom zločina protiv mira u kom je aktivno saučestvovao.

Pritom valja podsjetiti da je do rata došlo zbog maksimalističkih zahtjeva oko etničkih prava, gdje politički lideri nisu pokazali ni minimum volje u traženju kompromisa i mirnih rješenja. U konačnici su svojim nakaradnim politikama proizveli rat, odnosno počinili zločin protiv mira. I, evo, preko dvije decenije poslije rata politički lideri uporno slijede pogrešne politike kakve su svojevremeno produkovale rat.

Već sami početak rata pokazao je da „narodne lidere“ ponajmanje interesuju prava naroda, nego da su rat koristili za enormnu pljačku društvene i privatne imovine, za švercovanje, prevare i LIČNO BOGAĆENJE. Narodi su krvarili, patili i trpili, a njihovi lideri se sramotno bogatili, i to je ono esencijalno šta svi zajedno moramo znati o našem nesrećnom ratu.

U institucijama oba entiteta objektivno postoje disbalansi u pogledu etničke zastupljenosti, no to je tek posljedica masovnih progona stanovništva tokom rata. I to rata u kom su i Alija i Bakir Izetbegović aktivno učestvovali kao akteri zločina protiv mira. Zna to Bakir Izetbegović odlično i zato je posljednji u ovoj državi koji ima moralno pravo potezati pitanja „etničke zastupljenosti“.

I šta se promijenilo u odnosu na rat? Etnički lideri i dalje materijalizuju politike kakve su proizvele rat. I danas jednako „prava naroda“ zloupotrebljavaju za lično bogaćenje, za prikrivanje nezapamćene pljačke kakvu provode upravo nad „svojim“ narodima. To Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović svakodnevno dokazuju.

U Pokretu „TREĆI BLOK“ pitanje zastupljenosti različitih oblika kolektiviteta u institucijama države i entiteta, pa i nižih nivoa uprave, gledamo sasvim drugačije. Pimjera radi, postavljamo pitanje rodne ravnopravnosti (zastupljenosti žena) u institucijama, nešto šta od „etničkih lidera“ nikada nećete čuti. Postoji niz sličnih pitanja kakva ćemo u narednom periodu predočiti javnosti.

Znači, kad je u pitanju model upravljanja državom, entitetima i nižim oblicima vlasti u Pokretu „TREĆI BLOK“ zalažemo se za potpunu i sveobuhvatnu reformu uprave. Na prvom koraku zalažemo se da ovaj nakaradni model DRŽAVNE UPRAVE zamijenimo modernijim i efikasnijim modelom JAVNE UPRAVE. U tom segmentu smatramo kako je nužno izbalansirati podjelu vlasti između različitih nivoa (državnog, entitetskog, kantonalnog, lokalnog). Dualizam institcija kakav su proizveli „etnički lideri“, i to primarno zarad sopstvenih politikanstskih interesa, za ovako siromašno društvo je neodrživ.

Kao avangardan pokret smatramo da organizaciju javne uprave treba zasnivati na POTREBAMA GRAĐANA. Zbog toga tražimo da se nivo ovlaštenja lokalnih zajednica (gradova i opština) maksimalno poveća, a primarno zbog svijesti da građani na tom nivou vlasti ostvaruju većinu potreba.

U odnosu na podjelu vlasti između entiteta i države zalažemo se na jasna razgraničenja i to opet iz pozicije potrebe građana. Za zadovoljavanje potreba građana na entitetskom nivou potrebno je sveobuhvatno restruktuiranje vlasti, a posebice ukidanje silnih nepotrebnih agencija, direkcija i drugih oblika partokratskog „uhljebljivanja“ pod paskom „prava naroda i entiteta“. Ionako u ministarstvima imamo prekobrojnost zaposlenih, a gotovo nikakav učinak.

Kad je državni oblik vlasti jednako se zalažemo za ukidanje silnih „agencija za sve i svašta“, kakve imamo i na entitetskom nivosu, a pokazalo se da društvu proizvode više štete, negoli koristi. Znači, ukoliko građani na lokalnom i entitetskom nivou mogu ostvariti neku potrenu, jednostavno nema potrebe da na državnom nivou imamo agencije poput one za koncesije, koja nikada nije izdala niti jednu koncesiju. Sa pravnog stanovišta jasne su ingerencije države i u našem Pokretu težimo ka organizacionim rješenjima adekvatnim realnim potrebama.

Znači, u ovoj fazi djelovanja pokreta (vanparlamentarnoj) nastojimo okupiti što veći broj stručnjaka, te u sveobuhvatnoj javnoj raspravi iznaći što bolji model reorganizacije vlasti na svim nivoima. Pritom, za svoje ideje nastojimo pridobiti povjerenje građana, a posebice onih koji su svjesni da Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović nisu zainteresovani za razvoj države i društva, nego su maksimalno posvećeni vlastitim interesima.

Danas je to nesporna činjenica: Izetbegović, Dodik i Čović su unutar institucija formirali kriminalne organizacije i grupe, šta je krajnje pogubno i sa pozicije današnjice i u odnosu na budućnost. Zato u Pokretu „TREĆI BLOK“ ovaj „trojac bez kormilara“ tretiramo kao vođe kriminalnih organizacija, a nikako kao nacionalne vođe. Sa te pozicije osuđujemo i pomenute Izetbegovićeve „apelacije“, kakve imaju za cilj destabilizaciju, sukobljavanja i haos, a gotovo da nemaju veze sa pravom. Izetbegović je posljednji u ovoj zemlji koji teži ka razvoju i funkcionalnosti institucija i to iz prostog razloga što je to „put“ koji ga vodi u zatvor, ka gubitku imovine vrijedne stotine miliona maraka, ka „smetlištu istorije“ – gdje mu je i mjesto.

I u odnosu na najavljenu apelaciju oko mijenjanja naziva jezika bošnjačkog naroda u Pokretu „TREĆI BLOK“ postavljamo vrlo logična pitanja. Primjera radi, u popisu stanovništva većina Bošnjaka izjasnila se kako govori bošnjačkim jezikom. Bosanski jezik zastupljen je u gotovo zanemarivom obimu. Sad, iz kog pravnog i političkog izvora Bakir Izetbegović crpi utemeljenost svoje „apelacije“?

Istovremeno pitamo zašto Bakir Izetbegović čini ekskluzivitet spram Bosne, a potpuno zanemaruje Hercegovinu? Zašto je njemu nespojiv naziv bosansko-hercegovački jezik? Ako pogledamo istorijske činjenice, onda je Hercegovina upravo prostor formiranja prvih slavenskih država na Balkanu (od IX vijeka), a u pogledu razvoja južnoslavenskih jezika (ili jednog jezika) je neuporedivo važnija od Bosne ili bilokoje druge regije današnjih exjugoslavenskih država.

Sa druge strane Pokret „TREĆI BLOK“ nema nikakvih dilema oko pitanja ovdašnjih „jezika“. Mi smatramo da jezik treba biti okosnica zbiližavanja, a nikako razjedinjavanja kakvo imamo posljednjih gotovo tri decenije. Smatramo da populacija Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore govori JEDNIM JEZIKOM i to jezikom JUŽNIH SLAVENA.

Jezik je važno obilježje kategorija poput naroda. Čak najvažnije, pored zajedničke istorije, tradicije, mentaliteta, kulture i ino. U pokretu smatramo da Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Slovenci i Makedonci čine jedinstvenu ETNIČKU ZAJEDNICU i to nastojimo promovisati kao esenciju budućih integracija. To što su spoljni hegemoni udruženi sa domaćim slugama razorili zajedničku nam državu, u čije stvaranje je ugrađeno tri miliona žrtava naših predaka, za Pokret „TREĆI BLOK“ nije prepreka promovisanja ideja pomirenja i budućih integracija.

Sa tog stanovišta iniciramo jednu sveobuhvatnu javnu raspravu oko pitanja zajedničkog etničkog porijekla (mi smo etnička braća!), a kakva pitanje jezika posebno tretira kao osnov zbiližavanja. Mi smo deklarisani protivnici ideja Bakira Izetbegovića i sličnih koji jezik tretiraju kao sredstvo podjela, dezorjentacija i manipulacija. Smatramo da to što se međusobno odlično sporazumijevamo (jezički) treba koristiti za promovisanje mira, tolerancije, povjerenja, pomirenja i integracija. Zato smo ovdašnja politička avangarda!


Borislav Radovanović,
Pokret „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.