уторак, 10. октобар 2017.

Akcija „Piramida“: Spavate li mirno načelnici?


Današnja policijska akcija „Piramida“ nesporno je zasnovana na višemjesečnom nadzoru telekomunikacijskih uređaja osumnjičenih. To znači da je kroz mjere morao proći policijski službenik Danko Karanović, „vozač-pratilac“ i desna ruka načelnika PU Prijedor Dalibora Ivanića.



Piše: Borislav Radovanović

Decenijske veze prijedorskog policajca Danka Karanovića sa pojedinim vrlo poznatim imenima iz miljea organizovanog kriminala u gradu na Sani su opštepoznate. Karanović to čak nije ni krio, nego se na javnim mjestima upravo „dičio“ svojim prijateljima. Isto tako svima je poznato da je radio kao obezbjeđenje pojedinih međunarodno poznatih kriminalaca.

Kad na čelo novouspostavljenog prijedorskog centra policije dolazi jednako tako poznati „uniformisani kriminalac“ Vojislav Pelkić sasvim očekivano na mjesto vozača-pratioca postavlja starog saradnika Karanovića.

Tad se podudarilo da je odsjek za organizovani kriminal, u kom sam bio inspektor, radio jednog poznatog banjalučkog kriminalca. I zanimljivo u njegovom notesu nalazimo spisak dužnika u kom je pored pseudinima „Drot“ stajalo 12 000 maraka, a odmah do njega bio je upisan „Profesor“ sa cifrom od 12 500 maraka.

Odlično mi je bilo pozanto o koja dva lica se radi, pa i u kakvoj su vezi sa krivičnim djelom na kom smo tada radili, baš kao što je to poznato i Voji Pelkiću. Elem, nisam se dugo zadržao na poslovima organizovanog kriminala, jer je Peklić ocijenio kako je meni mjesto u policijskoj stanici.

Nije me začudila njegova takva odluka obzirom da sam deceniju prije toga radio na velikoj akciji krađa i krivotvorenja skupih automobila kodnog naziva "Falsifikat", u kojoj je otkriveno čak 600 vozila, a gdje se tadašnji načelnik Peklić direktno dovodio u vezu sa tim kriminalom. 

Zbog zloupotreba službenog položaja u vezi sa krivotvorenjima vozila prvostepeno je osuđen i otpušten sa posla, ali su njegovi jednako kriminalizovani saradnici lažno svjedočili u njegovu korist, pa je u drugostepenom postupku oslobođen. Kasnije je sudski i vraćen na posao.

Znači, nakon pozicioniranja na mjesto načelnika očekivano je „opleo“ po ključnom operativcu akcije u kojoj je otkrivena njegova korumpiranost, odnosno po meni. No, istim potezom spriječio je istragu o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je Fond zdravstva godinama pljačkala falsifikovanim receprima. I, gle čuda, njegov veliki prijatelj je „slučajno“ bio organizator te grupe i njenih kriminalnih aktivnosti.

Kad su se mene riješili sa pozicije organizovanog kriminala „Drot“, pardon Vojislav Pelkić, i njegov vozač-pratilac Danko Karanović nastavili su sa poslovima koji im ponajbolje idu od ruke – kriminal i korupcija.

No, za ministra dolazi Dragan Lukač, koji Pelkića ekspresno „mete“ sa načelničke pozicije. I gle opet čuda! Godinama održavam veze sa ključnim ljudima u vrhu policije i odlično mi je poznato kakav je njihov odnos prema „kadrovima“ Nijaza Smajilovića. Samo da bi iz Banjaluke otjerali Pelkića podvalili su naivnom ministru Jovičiću da ga promoviše na mjesto načelnika prijedorskog centra.

Kad je Lukač smijenio Pelkića isti akteri uočili su priliku da se riješe i sljedećeg Smajilovićevog potrčka – Dalibora Ivanića. To je sva istina kako je Ivanić došao na sadašnje radno mjesto.

U nadi da će novi ministar donijeti neke promjene obratio sam mu se sa pitanjem zašto je Vojislav Pelkić 15 mjeseci sprečavao dokazivanje milionskog kriminala na štetu FZO? Na to  su novi načelnik Ivanić i neki pojedinci prepali se pa su ekspresno podnijeli prijavu u ovom slučaju (nakon 15-omjesečnog "skupljanja prašine"). Međutim, tom prijavom su samo pogodovali kriminalcima. Kad sam vidio da sve to „duva u istu tikvu“ manuo sam se rada u policiji za sva vremena.

Elem, novi načelnik – stari vozač-pratilac! I Ivaniću se trebale Karanovićeve veze i koruptivne vještine. Kako Ivanić pogoduje Karanoviću najbolje se vidi iz činjenice da je ovaj raspoređen u Jedinici za podršku PU Prijedor. No, Karanović se samo vodi u toj jedinici radi veće plate (nekih 150 maraka), a svi znaju da je stvarno angažovan na poslovima koje mu Ivanić lično odredi, odnosno da on glumata nekakvog „pratioca“, na nepostojećem radnom mjestu.

U daljem valja znati da, iako više nisam bio inspektor, za Lukača, Ivanića i sve njihove poltrone bio sam prijetnja zbog pisanja na svom blogu. Jedno vrijeme pokušavali su disciplinskim postupcima i novčanim kaznama da me „demotivišu“, ali se to pokazalo neučinkovitim. Čak kontraproduktivim.

Em sam još više javnosti razotkrivao kriminalizaciju u policijskim strukturama, em sam organizovao različite proteste – od štrajka glađu do po MUP vrlo neugodnih performansa. I tad donose odluku da me pokušaju stvarno „prevaspitati“.

Na moj performans ispred zgrade PU Prijedor mene niko ništa nije upitao. Zamislite, niko nije našao za shodno da radnika upita zašto protestvuje, ali je zato patrola policije poslana mojoj kući da straši i maltretira moju porodicu. Moju djecu! Kad sam počeo po zgradi tražiti odgovor na pitanje zašto mi je porodica maltretirana u stvari sam uletio u pripremljenu klopku.

Samo sam pokucao na Ivanićeva vrata i ista otvorio kad me je s leđa fizički napao njegov „pratilac“ Karanović. Iako nisam pokazivao nikakve znake nasilnosti, niti pružao otpor, Karanović me je skoro ugušio.

I tu nastupa katastrofa! Ivanić i Karanović lažu da sam prijetio Ivaniću, te me hapse za krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“. Ako se to može nazvati srećom u tim trenucima mi je pozlilo, da bih od pretrpljenog šoka bio hospitalizovan u prijedorskoj bolnici. Sreća je u tome što me je hospitalizacija u stvari spasila od višemjesečnog pritvora, a šta je i bio krajnji cilj Ivanića i Karanovića (sa Lukačovim nalogom).

O tome šta su mi sve Ivanić i Lukač radili zadnjih gotovo godinu postoji relevantna dokumentacija, pa i poprilična količina dokaza počinjenih krivičnih djela. Sad sam ja na redu da njih procesuiram za teške nezakonitosti, a na kraju ću sve to povezati sa organizovanim kriminalom.

I upravo zbog sprege sa organizovanim kriminalom zanima me da li je Danko Karanović napokon „dolijao“. Većem broju operativaca u PU Prijedor poznato je da su neki od danas uhapšenih prometovali ozbiljnim količinama heroina. No, svaki pokušaj da to dokažemo rezultirao bi problemom zvanim – Danko Karanović. Nije nikakva tajna da je službenu legitimaciju zloupotrebljavao kao „mazga“ narko-dilera.

Sad je samo pitanje da li je i u kojoj mjeri Karanović prošao kroz mjere akcije „Piramida“??? Dok se to pitanje ne razjasni vajni načelnici Vojislav Pelkić i Dalibor Ivanić neće mirno spavati. Ukoliko ova akcija prokaže Karanovićeve kriminalne veze, a trebala bi, dolazimo u vrlo zanimljivu situaciju:

Cio Prijedor zna za Karanovićeve kriminalne veze i radnje, a to jedino nije bilo „poznato“ načelnicima kojima je godinama vijerno služio i koji su mu se oduživali neosnovanim uvećanjem plate i kojekakvim uslugama. Mogli bi to uskoro „doznati“ od direktora Darka Ćuluma!

Doduše, kad malo proanaliziram strukturu MUP-a ipak se više uzdam u SIPA, koja je koordinirala današnjom akcijom!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.