понедељак, 16. октобар 2017.

Milanko Mihaljica: Sad na „raport“ pozivam Dodika (?!)


Sva sila SNSD, DNS, SP, Koalicije Domovina i Stevandićovih papaka, sve sa ministrom Lukačom, razbježala se pred samo jednim čovjekom – Milankom Mihaljicom. Hoće li sad predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine na „raport“ pozvati, ni manje ni više, nego predsjednika Milorada Dodika?


Piše: Borislav Radovanović

Netom nakon policijskog upada u Narodnu skupštinu ukazao sam kako je ključni čovjek za razotkrivanje počinjenih nezakonitosti i zloupotreba upravo predsjednik Odbora za bezbjednost NS RS Milanko Mihaljica. Konkretno, isticao sam da je sa pozicije predsjednika odbora u mogućnosti da od MUP RS zatraži dostavljanje službene dokumentacije o spornim dešavanjima.

Danas se pokazalo da je Mihaljica iskoristio poziciju i učinio upravo ono čega se režim ponajviše plaši. Sazvao je sastanak odbora da na tom nivou rasprave postupke policije. No, tu su oligarhijski „taster poslanici“ eklatantno pokazali sav jad i bijedu režima kom pripadaju.

Zamislite, članovi Odbora za bezbjednost nisu se ni pojavili nasastanku, te su tako zbog nedostatka kvoruma onemogućili održavanje sastanka kog se režim tako plaši. Pritom, valja znati da predsjednik odbora Mihaljica, u skladu sa iskustvima modernih društava, dolazi iz opozicije, ali da pozicija čini većinu u tom tijelu.

Elem, ta „većina“ se ne smije ni pojaviti na sastanku! Pošto imaju većinu uvijek su u poziciji da spriječe/nadglasaju predsjednika odbora da neko pitanje uvrsti u dnevni red zasjedanja parlamenta. No, oni nemaju hrabrosti ni doći da bar doznaju o čemu se radi. Bruka i sramota!

I tu nije kraj poteza koje je povukao Milanko Mihaljica. Kako doznajemo pozvao je ministra Dragana Lukača na „raport“ – da pred odborom objasni kakav to projekt javno-privatnog partnerstva namjerava provesti u MUP-u RS-e.

Juče sam objasnio brojne opasnosti kakve nosi ovaj sumnjivi projekt, pa sve do toga kako isti može služiti zloglasnoj Izetbegovićevoj paraobavještajnoj službi AID.

Kako zasad stvari stoje ni Dodikov „najbolji ministar“, ni većina u Odboru za bezbjednost, nemahu hrabrosti suočiti se sa Mihaljicom.

Za kraj ostavljam prijedlog za koji se iskreno nadam da će ga Milanko Mihaljica prepoznati i odvažiti se na njegovu realizaciju. Obzirom na višestruke javne izjave Milorada Dodika o tome kako ON LIČNO stoji iza upućivanja policije u parlament, Mihaljica ima i prava i osnova da sad njega pozove na „raport“.

Možda nekom ovo djeluje neozbiljno, ali da sam na njegovom mjestu ja bih to bez razmišljanja učinio. Sa pravnog stanovišta Narodna skupština je hijerarhijski viši organ vlasti od Predsjednika Republike, šta znači da se predsjednik mora povinovati zahtjevima parlamenta.

Tu apostrofiram činjenicu da Milanko Mihaljica ne predstavlja pojedinca, nego Narodnu skupštinu kao najviši organ vlasti Srpske, a koje ima pravo tražiti obrazloženja svojih postupaka od svakog nosioca institucionalne moći – uključujući i predsjednika entiteta.

Odlično sam svjestan da se Dodik nikad ne bi odazvao na ovakav poziv Mihaljice, gdje vidimo da se ni članovi odbora nemaju hrabrosti pojaviti na zakazanom sastanku. Ali poenta je na tome da Mihaljica demonstrira moć pozicije koju vrši. 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.