среда, 25. октобар 2017.

Skupština naroda Srpske u Prijedoru (VIDEO)


Jučerašnju Skupštinu naroda u Prijedoru nisam propustio, nego sam čak iskoristio priliku da ministra Lukača javno nazovem izdajnikom.


Piše: Borislav Radovanović

Sinoć se pokazalo da je sala prijedorskog pozorišta premalena da primi sve građane zainteresovane za projekat Skupština naroda Srpske u organizaciji narodnih poslanika Saveza za promjene.

Ono šta me je posebno obradovalo jeste činjenica da su organizatori skupa prepoznali jedinu primjedbu koju sam postavljao oko ovog projekta, odnosno da su i građanima omogućili iznošenje stavova i postavljanje pitanja.

I građani Prijedora su to prepoznali, te uzeli aktivno učešće u raspravi. Bilo je doista teško slušati borca prve kategorije, koji pred svojim komandantom Borislavom Bojićem, govori o patnjama svoje porodice. Ovom dokazanom patrioti i ocu petoro djece režim je isključio struju, porodici uskratio i minimum egzistencijalnih uslova, a naš saborac je sam primoran održavati put do svoje kuće - samo zato što neće da glasa za režimske stranke.

Građani su ukazivali i na manipulacije u zdravstvu i to kroz konkretne primjere sa kakvima su se suočavali. I djeca poginulih boraca ukazali su na svoje probleme.

Pokazalo se da građani Prijedora imaju i smisla za zdrav humor, pa je političarima SzP upućeno pitanje kako će građanima popraviti socijalni status kad preuzmu vlast i nađu prazne „kase“ i nagomilane dugove.

Normalno, nisam propustio priliku da pred svojim sugrađanima uzmem riječ i, očekivano, ministra Dragana Lukača nazovem izdajnikom. Neću o svom učešću obzirom da je BN televizija u dnevniku prenijela najvažnije detalje (pogledaj video).


Sa druge strane narodni poslanici su građanima objašnjavali problematiku kakva se tiče njihovih pitanja. I to su doista činili argumentovano i objektivno, bez i „zrna“ politikanstva.

Primjera radi, Dragan Čavić je na moje pitanje oko režimskog politikanstva u vezi pristupanja u NATO taj problem opširno obrazložio, pa sve do toga kako je Narodna skupština jednoglasno usvojila deklaraciju o demilitarizaciji predloženu od strane SNSD-a. Doduše, pisao sam ranije o toj deklaraciji i podsjetio Milorada Dodika da poštuje ono šta je parlament usvojio na njegov prijedlog.

Po pitanju problema u zdravstvu građanima su data objašnjenja šta je sve opozicija na tom planu predlagala, a šta je režim redom odbijao. Pojašnjeno je i kakve promjene namjeravaju provesti u tom sektoru kad preuzmu vlast.

Interesantno je bilo i izlaganje narodnog poslanika Gorana Đorđića koji je ustvrdio kako je ovakav oblik dodjeljivanja prava na dječiji dodatak diskriminatorski i da će biti promijenjen i kako ne bi građane diskriminisali i kako bi tim sredstvima pomogli porodicama sa djecom.

Uglavnom, da ne nabrajam dalje, ono šta je u Prijedoru postignuto i šta ovom projektu osigurava održivost jeste direktna komunikacija građana i narodnih poslanika. Dijalog je uspostavljen! Rezultat ovog dijaloga biće vidljiv na izborima.


Za kraj ostaje mi da ukažem kako sam sa Draganom Čavićem imao priliku porazgovarti o situaciji sa kraja 2005., o kojoj sam više pita pisao. Najavljujem ekskluzivne informacije kakve će ova nikad dovoljno razjašnjena dešavanja (Dodikovo otimanje vlasti) raskrinkati na način kakav se režimu sigurno neće dopasti.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.