петак, 13. октобар 2017.

„ReStart Srpske“: banjalučki „Zid plača“


Današnjim idejno odličnim performansom „Zid plača“ pokret „ReStart Srpske“ omogućio je građanima Banjaluke da masovno ukažu na problem odliva mladih. Građani su sami upisivali imena svojih bližnjih koji su napustili Srpsku i za manje od tri sata popunili ovaj poveliki pano.


Piše: Borislav Radovanović

Kako već neko vrijeme podržavam i pratim aktivnosti „ReStarta“ znao sam za pripremanje današnje akcije. No, suštinsa zamisao nije bila da se današnja akcija pretjerano promoviše, nego da se ispitaju spontane reakcije građana na određene teme.

Sa tog stanovišta činjenica da su građani za manje od tri sata sitno ispisanim imenima bližnjih popunili oveći pano u potpunosti je potvrdila procjene organizatora akcije. Građani žele učestvovati u društvenim procesima i to im samo treba omogućiti.

Ideja vodilja „ReStarta Srpske, „Trećeg bloka“ i drugih programski sličnih političkih pokreta jeste uspostavljanje čvrste sprege sa građanima i to svakim danom sve bolje rezultira. Današnja akcija je odličan dokaz toga!

Mogao je predsjednik „ReStarta“ Stefan Blagić sa svojim aktivistima popuniti nekoliko takvih panoa, ali nije smisao u tome, nego da građani sami i direktno ukažu na probleme koji ih bole. Isto tako mogao je pripremiti 3-4 slična panoa i ostati cio dan, ali poenta je na simbolici.

Društveni problem koji su danas htjeli apostrofirati eklatantno su realizovali na sebisvojstven i svrsishodan način. I to su popratili mediji zemlje i regiona, a „primamljeni“ originalnošću ideje.

Normalno, sve je popraćeno i od strane policije i komunalne policije jer je Srpskoj „važnije“ da li je organizator načinio kakav propust od masovnog odlaska stanovništva. No, to samo po sebi govori kakvu vlast imamo.

Okupljenim građanima i medijima Stefan Blagić je ukazao na srž problema. Konkretno, kako je naveo, samo prošle godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo 100 000 uglavnom mladih, radno sposobnih i polno reproduktivnih građana. Od toga trećina se odnosi na Republiku Srpsku. Paušalno, samo prošle godine Srpska je izgubila stanovništvo reda veličine opština Novi Grad i Kostajnica zajedno!

Ne pominjem Novi Grad slučajno, jer ovim trendom emigracija i smrtnosti za nekih 15-20 godina doći ćemo do Trebinja. Je li to krajnji cilj „gospodara“ Srpske i BiH-e? Kako je krenulo za 10 godina u BiH-i biće više arapa nego domicilnog stanovništva i to ne govorim tek tako, nego na praćenju projekata koji se trenutno realizuju.

Za kraj ostavljam jedno važno pitanje: zašto Milorad Dodik na današnji sastanak nije pozvao npr. mladog Stefana Blagića? Čisto da okupljeni čuju mišljenje mladih i slobodoumnih intelektualaca. Za nekoliko mjeseci djelovanja ovaj mladi diplomirani politikolog okupio je članstvo koje uveliko prelazi Socijalističku partiju. Socijalisti su u Srpskoj na vlasti uveliko preko dvije decenije, a svi znaju da je u pitanju interesandžijska grupacija od jedva par hiljada članova.

Ili, Blagić i „ReStart“ po teškoj kiši i hladnoći okupe građana dvostruko više od Stevandićevih „papaka“ (po lijepom vremenu). Ako govorimo o referentnosti pozvanih mlađani Blagić je za većinu već danas AKTER. Elem, njegovo vrijeme tek dolazi.

Uostalom, Dodiku bi mnogo mudrije bilo da poziva Blagića, nego da mu ovaj ponovo dolazi – svaki put sa sve jačom podrškom. No, znamo kakva je Dodikova „pronicljivost“.


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.