среда, 4. октобар 2017.

Podržimo borbu Adama Šukala


Svakodnevno svjedočimo da politička elita Srpske, poziciona i opoziciona, zloupotrebu policije protiv Narodne skupštine svodi na nivo političkih prepucavanja. Samo jedan čovjek, narodni poslanik Adam Šukalo, vodi institucionalnu bitku kakva već donosi prve konkretne rezultate. Podržimo to!


Piše: Borislav Radovanović

Kako vrijeme odmiče politički sukobi u Republici Srpskoj sve više se rasplamsavaju. Režim Milorada Dodika više ne bira sredstva u prikrivanju sopstvene kriminalizacije, rastrošnosti i lošeg upravljanja. To najbolje dokazuje (zlo)upotreba policije protiv narodnih poslanika najvišeg zakonodavno-političkog tijela našeg entiteta.

Savaz za promjene (SzP) preduzeo je potrebne političke poteze zaštite Glavne službe javne revizije od nezakonitih napada Milorada Dodika, a potom i radi parlamentarne rasprave o revizorskim izvještajima. I znamo kako je režim odgovorio – policijom protiv narodnih poslanika.

No, sve što je SzP dotad preduzeo zalud bilo ako protivpravnu reakciju režima ne tretira na ispravan način. Šta to znači? Mogu i pozicija i opozicija o spornim dešavanjima mantrati koliko im drago, ali to neće rezultirati nikakvim konkretnim posljedicama po odgovorne za napad na najviši organ vlasti Srpske.

Da to ne bi tako rezultiralo postarao se narodnih poslanik Adam Šukalo. Nakon Skupštine naroda Srpske imali smo kratak razgovor u kom mi je objasnio kakve poteze je povukao u cilju institucionalnog djelovanja po ovom događaju – od prijava do podnesaka nadležnim policijskim i tužilačkim tijelima.

I evo za vrlo kratko vrijeme iskristalisao je određene činjenice. Prvo je nesporno utvrdio da Republičko tužilaštvo Srpske, uključujući i Posebno odjeljenje, ne provodi nikakve istražne radnje protiv narodnih poslanika SzP-a, pa čak ni prethodna krivičnoprocesna provjeravanja.

Istovremeno, poslanik Šukalo utvrdio je da policija do juče nije nadležnom tužilaštvu podnijela nikakav izvještaj o spornim dešavanjima. I tu dolazimo do ključne činjenice kakvu je ovaj narodni poslanik utvrdio.


Naime, policija je zakonski nadležna za sprečavanje i suzbijanje krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima države i entiteta. Ne može ministar Dragan Lukač, kako je to sam izjavio, angažovati policiju povodom nepostojećih krimena (ili, krivičnih djela koja nisu propisana zakonom). Podsjetiću, ministar je izjavio kako je policija spriječila narodne poslanike u realizaciji „obojene revolucije“, a bez imalo svijesti da takvav delikt nigdje nije propisan.

No, ovde mnogima promiče važna okolnost događaja. Ministar nije zakonski ovlašten za izdavanje operativnih naređenja policiji. To je u striktnoj nadležnosti Direktora policije Darka Ćuluma (koji se u svim ovim događajima mudro skriva). Institut direktora policije većina modernih društava uvela je upravo zbog sprečavanja političkih zloupotreba policije, a kakvu je ministar Lukač nedvosmisleno počinio.

Znači, dok se njegove kolege bave politčkim „nadglasavanjem“ Adam Šukalo ključne činjenice spornih događanja utvrđuje institucionalnim putem. Time upravo stvara pravne pretpostavke krivičnog progona onih koji su zloupotrijebili policiju. Pritom, valja naglasiti da su ovo tek prve refleksije podnesaka koje je Šukalo predao nadležnim institucijama. Biće tu još štokakvih neželjenih posljedica po Dodikov režim.

Sa druge strane možemo slobodno ocijeniti kako su potezi ovog narodnog poslanika proizveli i prve političke reakcije, kakve nema teorije da bi bile materijalizovane usljed političkih rasprava. Konkretno, predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović prvi se preplašio sopstvene odgovornosti i požurio javnost obavijestiti kako on nije zvao policiju.

Sad, ukoliko predsjednik parlamenta nije tražio policijsko angažovanje postavlja se sasvim logično pitanje – ko jeste? Tvrdnje kako je policija sama reagovala u okviru štićenja parlamenta su obične nebuloze. Policija vrši obezbjeđenje objekta od spoljnih napada i niti jednim pravnim aktom nije ovlaštena za uspostavljanje „reda“ u domenu ponašanja izabranih predstavnika građana.

Uostalom, ministar Lukač je sam izjavio kako je lično naredio angažovanje policije, a postavlja se pitanje po čijem zahtjevu? Eto predsjednik parlamenta tvrdi da se nije obraćao policiji. Sjećate li se legendarne rečenice iz filma Maratonci: „Iskopaće te Bili!“. Kako je krenuo „iskopaće“ Adam ko je i pod kojim okolnostima naredio zloupotrebu policije protiv parlamenta. I u tome ga trebamo podržati!

P.S. Neposredno po zaključenju teksta BN televizija emitovala je još jedan konkretan rezultat Šukalovih poteza. Javnosti je prezentovan snimak načelnika Borislava Šarića u kom decidno tvrdi da je policiju pozvao predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović. Vrhunskom profesionalcu i stručnjaku Borislavu Šariću građani svakako mogu vjerovati, a to u daljem znači da je predsjednik Čubrilović SLAGAO i narodne poslanike i građane. NA POTEZU JE TUŽILAŠTVO!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.