среда, 5. април 2017.

Ja intervjuišem, policija prebija


Svega tri dana nakon što sam ga intervjuisao na temu prijedorskih paljevina Edisa Biondića pripadnici CJB Prijedor hapse i prebijaju. Pri tom, ispitivanje se vrši na okolnosti davanja intervjua. Šokantno!


Piše: Borislav Radovanović

Sinoć, nakon puštanja iz policijskih prostorija javlja mi se Edis Biondić i objašnjava kako je nekoliko sati zadržan u službenim prostorijama CJB Prijedor, pri čemu je maltretiran do toga da je završio u opštoj bolnici u Prijedoru. No, u ovom slučaju ključno je, po Biondićevim navodima, da ga je policija ispitivala o okolnostima intervjua koji mi je dao prije tri dana (vidi vezani tekst). 

Halo! Zar ovde govorimo o Republici Srpskoj, gdje je sloboda mišljenja i izražavanja zagarantovana ustavom i zakonima? Zar građani nemaju pravo javno izreći mišljenje o radu institucija?

Samo, u Biondićevom slučaju postoji jedna važna odlika, koju sam u prvom tekstu više puta apostrofirao. Jasno sam naznačio da informacije o pojednim paljevinama nisu Biondićeve, nego moje! U pitanju su moja saznanja, o kakvima Biondić blago rečeno pojma nema.

Hoće li prijedorska policija sad mene privesti, hoće li me ispitivati, ili (pokušati!) prebiti? Aferim!!!

U daljem moram se osvrnuti na dokaze kakve mi je Biondić poslao u vidu fotografija. Riječ je o potvrdi o otpustu lica lišenog slobode. Već letimičan pogled na ovu potvrdu ukazuje na „stručnost“ policajaca koji su uhapsili Biondića. Prvo uočavam da su u potvrdi naveli dva JMB (jedan je ostao od ko zna kojeg uhapšenog lica).

No, to je tek sitnica u odnosu na ono šta slijedi. Na potvrdi stoji kako je Biondić lišen slobode 01.01.2016. godine, a otpušten 04.04.2017. Policija ima pravo zadržavanja lica lišenog slobode do 24 sata, a u Biondićevom slučaju defakto stoji da je u policiji proveo preko godinu i tri mjeseca.

Zatim, u potvrdi stoji da je lice otpušteno „nakon izvršene krim. obrade“. Prema Zakonu o krivičnom postupku građani se lišavaju slobode kad postoji „osnov sumnje“ da je lice počinilo konkretno krivično djelo. Policija je dužna saopštiti licu za koje djelo je uhapšeno, upoznati ga sa njegovim pravima, te vršiti samo one radnje kakve su u funkciji dokazivanja konkretnog krivičnog djela (pretresanje, saslušanje, prepoznavanje i ino). Zbog toga se o lišavanju slobode obavještava dežurni tužilac, a po potrebi i sudija za prethodni postupak. ZKP je tu decidan – policija preduzima radnje uz nadzor i odobrenje tužilaštva. Da li je u ovom slučaju iko obaviješten – biće provjereno!

Zato u Biondićevoj potvrdi nije moglo stajati “nakon izvršene krim. obrade“. U principu kriminalističke obrade se vrše kao predprocesne radnje i po ovlaštenjima iz Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Samo, tad policija lice poziva ili eventualno privodi (nikako lišava slobode!), a najmanje šta smije jeste da ga tuče ili ispituje o stvarima za koje policija nije zakonski ovlaštena. Da, apostrofiram: policija nema pravo ispitivati građane u vezi njihovih javnih istupa, a posebice u slučaju kako se to dogodilo sa Biondićem i mojom malenkošću.

Na kraju, Biondićeve navode o nasilju potvrđuje i navod iz potvrde – da mu je u OB Prijedor ukazana medicinska pomoć. No, pored toga Biondić mi je dostavio i fotografiju dijela glave na kakvoj se jasno vide tragovi naslinih povreda.

Uglavnom, događaj možemo sumirati kroz činjenice da Biondiću nije saopšteno zbog čega je uhapšen, nije izdata potvrda o lišenju, da nije saslušavan, te da je nakon povratka iz bolnice "šutnut" iz službenih prostorija - kako to piše u spornoj potvrdi sa fotografije. Proizilazi da je policiju jedino interesovao intervju koji sam prethodno objavio!

Ovim putem javno poručujem da ću ovaj slučaj detaljnije ispitati i pozabaviti se odgovornima. Znam ja odlično da Biondić nije „cvjećka“, ali znam i da je građanin kom ovo društvo garantuje prava (kakva policija mora poštovati). Ukoliko utvrdim da je ovo lice maltretirano zbog datog intervjua, pojedincima poručujem da ćemo se pogledati „oči u oči“!



VEZANI TEKST: 

"Edis Biondić: Istina o prijedorskim paljevinama" na: http://borislavradovanovic.blogspot.ba/2017/04/edis-biondic-istina-o-prijedorskim.html

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.