четвртак, 13. април 2017.

Upitnik za „korisne idiote“


U ovom tekstu namjeravam sa nekoliko vrlo jednostavnih pitanja omogućiti svakom čitaocu da provjeri da li je pretvoren u „korisnog idiota“ ili je još uvijek osoba čije su intelektualne sposobnosti koliko-toliko očuvane.



Da bi došli do željenog odgovora moramo se zapitati da li živimo u partokratskom sistemu, u kakvom su dva bloka politički odavno potrošenih aktera bukvalno sve podredili svojim interesima. Živimo u društvu koje je na milion načina zatvoreno za nove ideje i vizije razvoja Republike Srpske. Zato je pitanje svih pitanja: da li smo sposobni prepoznati nove ideje i vizije, ili smo tek slijepi „korisni idioti“?

U daljem slijede samoodređujuća pitanja:



1.    Podržavate li Čeličnog Njegoša, odnosno mladog Njegoša Tomića, lidera Pokreta „TREĆI BLOK“?

U pitanju je mlad porodičan čovjek koji se preko godine izlaže odricanjima i žrtvovanju rijetko zapamćenim na ovim prostorima. Šta traži Njegoš? Šta ga to posebno simboliše? Rekao bih da je u pitanju borac za pravdu. Koliko sam shatio iz njegovih istupa sve za šta se on zalaže jeste pravednije društvo, vladavina jednakoprvnosti. Ima li u Srpskoj jednakopravnosti? Znamo svi odlično da nema, no, ono šta nekako izvrdavamo jeste svijest da se za pravdu treba boriti. Zato je Čelični Njegoš prvi čovjek-simbol kog sam odabrao za pitanje: zašto izostaje masovna podrška tom momku?




2.    Prepoznajete li vizuju Nikole Lazarevića i ekologa okupljenih oko pokreta „ZORA“?

Nikola Lazarević preko Ekološke partije i pokreta „ZORA“ okuplja istomišljenike koji Republici Srpskoj žele dati sasvim novi identitet. Konkretno, teže Srpsku pretvoriti u svjetski prepoznatljivu EKOLOŠKU DRŽAVU. Na prvom koraku Nikolini ekolozi iznijeli su niz projekata zaštite naših prirodnih bogatstava (rijeka, šuma,oranica...) od arčenja kakvo naša partokratija decenijama provodi preko svake mjere i smisla. No, drugi korak je mnogo važniji – ljudi su osmislili konkretan program samoodrživog razvoja Srpske do nivoa da nam i Švajcarska pozavidi. Zar građani Srpske neće da žive kao Švajcarci? Ili ovde prevladavaju „korisni idioti“ nesposobni da prepoznaju kvalitetne ideje i vizije.




3.    Razumijete li program prof dr Alekse Milojevića i njegovog pokreta „SNAGA NARODA“?

Ideje profesora Milojevića nadovezuju se na prethodna pitanja oko toga kakvu Republiku Srpsku želimo. Znači: znako šta želimo, ali kako to realizovati? E tu je profesor Milojević važan akter obzirom da razrješava upravo to pitanje. Esencijalno „SNAGA NARODA“ zalaže se da se naši prirodni resursi maksimalno zaštite i stave u funkciju građana. Možda ću terminološki pogriješiti, ali mislim da ovde govorimo o ponovnom „podruštvljavanju“ resursa. Naši resursi ne mogu biti u funkciji interesa partokratskih marioneta kakve upravljaju istima, nego u funkciji građana i društva. Da bi to ostvarili moramo, prvo, uspostaviti jaku kontrolu nad resursima, a potom resurse koristiti u opštem interesu. Ovde moram apostrofirati moju procjenu da prirodni resursi, teritorij i druge pretpostavke obezbjeđuju da ovde živi 7-10 miliona ljudi, šta žnači da nas milion i nešto treba da bukvalno uživa. No, da bi to postigli moramo pratiti ljude poput Alekse Milojevića.




4.    Vjerujete li stručnjacima poput Tihomira Gligorića?

Gospodin Gligorić u javnosti je prepoznatljiv kao borac protiv institucionalizovane mafije. I to borac koji zna kakvi marifetluci su činjeni, gdje su dokazi kriminala, koga i kako procesuirati za počinjene zločine. I on sve to iznosi u javnosti. Eto, njega nisu likvidirali poput Milana Vukelića (još jednog simbola Srpske), ali su ga medijski satanizovali, nezakonito procesuirali i razorili mu karijeru. Zašto? Samo zbog toga što po službenoj dužnosti i zakonu nije dozvoljavao „kombinacije“ polupismenih kleptomana nezajažljivih apetita. Zato što je javno progovorio o enormnom kriminalu.




5.    Znate li ko je „zabranjeni analitičar“ Borislav Radovanović?

Desetine hiljada onih koji prate moj blog ili kolumne u različitim medijima znaju da je u pitanju još jedan borac za bolju i pravedniju Srpsku. No, znate li kako sam postao „zabranjeni analitičar“? Vidite, čak na globalnom nivou sam rijetka pojava: policajac koji preko svog bloga kritikuje stanje u društvu i negativne pojave. Policija u principu služi režimu, a eto našao se jedan koji se osokoliko da kritikuje. I to na način koji se nikako ne dopada režimu. Zato me godinama protivustavno i nezakonito progone, javno karakterišu kao luđaka i anarhistu, kao negativca kakvog treba uništiti. Zašto baš uništiti? Prosto: znaju i koliko znam, ali i koliko sam hrabar. Podsjetiću da sam posljednjih godina objavio desetine tekstova u kakvima sam iznio ekskluzivne informacije o režimu i pojedincima, kakve su javnosti bile potpuno nepoznate. Informacije koje „bole“ pojedince, koje ih identifikuju kao izdajnike, lopuže i lupeže! Zato me se boje, zato me pokušavaju slomiti, kad me već ne mogu „kupiti“.

Dakle, dragi moji, ukoliko ste pozitivno odgovorili na prednja pitanja – za vas ima nade. Ako ništa drugo, ono bar niste „korisni idiot“ partokratskog sistema kakav decenijama razara ovo društvo.


Na kraju moram apostrofirati jednu činjenicu. Pojedinci popit Njegoša, Nikole, profesora Milojevića, Tihomira, moje malenkosti i slični od građana traže samo jedno, a to je – DA POČNU MISLITI, da razmišljaju svojom glavom i o svojoj sadašnjosti i budućnosti. Nemojte nikada pristati na status „korisnih idiota“!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.