петак, 28. април 2017.

Predsjednik pije, premijerka pijana


U istom danu plasirane su dvije informacije. Premijerka Željka Cvijanović obećala „bolje dane“ u finansijskom sektoru, a predsjednik Dodik  prema izvještaju revizora prošle godine potrošio 10 miliona maraka.


Piše: Borislav Radovanović

Čitam kako premijerka obećava „bolji život“ građana Srpske pošto planira „redovnije servisiranje“ budžetskih obaveza. Čitam i ne mogu da vjerujem. Zašto?

Da bih plastično prikazao kako funkcioniše „servisiranje obaveza“ naše vlade navešću sopstveni primjer. Znači, zakonski poslodavac je prema radniku dužan izmiriti sve prihode koji mu pripadaju i to uz platu. Ne, dan, mjesec ili godinu nakon plate, nego uz platu za obračunati mjesec. E, kako vlada poštuje ovu zakonsku obavezu?

Mjeseca avgusta 2015. godine u mom obračunskom listiću navedena je stavka „jubilarna plata“ po osnovu 20 godina efektivnog rada u policiji. Prema važećim propisima to je uz tu platu trebalo biti isplaćeno, međutim problem je što ni do danas nisam dobio ni marke! Hej, godinu i osam mjeseci vlada kasni sa ovom isplatom.

I nisam ja jedini koji ima ovaj problem. Stotine mojih kolega identično nisu dobili niti jedne marke po osnovu „jubileja“. Prosto: kažu nema para, a ko još ovde čita zakone?


Sad, da je to jedini problem – čovjek bi tražio rješenja. Primjera radi ja bih podnio tužbu sudu. Zašto još nisam tužio? Vidite, ovog trenutka nekoliko stotina radnika MUP-a dostavilo je na naplatu pravosnažne sudske presude u kakvima je utvrđeno dugovanje po osnovu nadoknade prevoza i drugih obaveza.

Elem, MUP ne poštuje ni pravosnažne presude sudova i nikom nije isplaćena ni marka potraživanja. Ovoga puta kažu: para nema, a ko ovde još poštuje sudove!

To su nakaradne prakse na kakvima funkcioniše naša vlada! I sad se moram zapitati: iz kojih to izvora prihoda premijerka namjerava popraviti životni status građana i, uopšte, ispoštovati zakonske obaveze? Nema od toga ništa – bojim se da je premijerka ovu izjavu dala u stanju kakve opijenosti. Možda je sa predsjednikom popila koju „krušku“ više!

I kad smo već kod rakije „kruške“ osvrnuću se na revizorski izvještaj prema kom je predsjednik Dodik prošle godine potrošio čak DESET MILIONA maraka. Potrošio je više negoli što iznose zaostala potraživanja radnika.

No, ima nešto šta mi je u ovom izvještaju posebno privuklo pažnju: po osnovu „korištenja roba i usluga“ predsjednik je potrošio 7,6 miliona maraka. Apostrofiram: 7,6 miliona na samo njemu znane „robe i usluge“.

Evo kako ja to tumačim. Pod stavkom „robe“ možemo podvesti i rakiju „krušku“ koju naš predsjednik preferira. Istovremeno, pod „uslugama“ se valjda tretiraju konobari koji su mu „krušku“ posluživali. Moguće je, obzirom na opštepoznatu strast našeg predsjednika prema dobroj narodnoj pjesmi, da je dio „usluga" otišao i na svirače pod raznim šatrama. Mrsko mi je sad tražiti fotografije i video zapise u kojima predsjednik čašćava muziku, a za tim nema ni potrebe obzirom da su bukvalno svi imali prilike vidjeti ga kako to čini.


Znači, sve u svemu, naš predsjednik je rastrošniji od mnogih kolega koji vode države deset ili stotinu puta veće od njegove. Na drugoj strani, ono šta on „popije“ vlada duguje svojim radnicima. Proizilazi da će vlada doista moći servisirati obaveze jedino ukoliko predsjednika Dodika pošalju na liječenje/odvikavanje od „meraka“ – alkohola i muzike!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.