субота, 15. април 2017.

Krvavi Vaskrs/Uskrs 2017.


Na današnju Veliku subotu Bogu se molim da sutrašnji praznik ne ostane upamćen kao „krvavi Vaskrs/Uskrs 2017.“ jer brojni indikatori ukazuju na globalnu opasnost nezapamćenu u posljednjih pola vijeka.Piše: Borislav Radovanović

Mnogo puta sam pisao o tome kako sam srećan kad se moje proaktivne analize pokažu neosnovanima, ili kad se ne dogodi opasnost na kakvu sam unaprijed ukazao. Nadam se da će se i ovoga puta dogoditi nešto slično. No, prilike nisu takve.

Prije negoli objelodanim razloge svojih strahova podsjetiću javnost na nekoliko činjenica. Vrlo precizno sam najavio rat u Ukrajini još tokom početka demonstracija, te događaje u toj zemlji opisao upravo onako kako su uslijedili. Tek danas su Ukrajinci svjesni da  im obećana pomoć Zapada neće doći, kako sam to i prije rata predvidio.

Zatim, moram podsjetiti i da sam vrlo precizno predvidio bliskoistočna i sjeveroafrička dešavanja („obojene revolucije“ i haos), uz opasku kako je ukrajinski sukob bio u funkciji Putinovog isključivanja iz „Velike igre“ izazivanja ogromnih sukoba među muslimanima. Sukoba koji bi obezbijedili „osnovanost“ bjesomučnog bombardovanja od strane NATO „jastrebova“. Sukoba genocidne prirode!

Podsjetiću i da sam kumanovski teroristički napad predvidio i danom, i povodom i težinom opasnosti. Mogu podsjećati na još mnoštvo sličnih situacija kakve sam predvidio, a šta se nedvosmisleno može utvrditi pregledom mog bloga i brojnih medija koji su prenosili informacije ili tekstove. Samo, sve ono šta sam do danas prognozirao (i šta se ostvarilo) gotovo je „sitnica“ prema strahu sa kojim čekam sutrašnji dan.

APOKALIPSA???

Teško je u jednom tekstu navesti stotine izvora opasnosti iz kakvih bi se mogli izroditi sukobi globalnih/apokaliptičnih razmjera, pa ću izdvojiti samo neke.

Pisao sam o tome, ali se bojim da malo ko shvata opasnost kakva nam dolazi iz Sirije. Kad su Amerikanci bombardovali Asadovu bazu to je bilo nešto kao svršen čin, nešto na šta Rusija nije mogla reagovati. No, Putinov potonji potez, iako naoko bezzbačajan, nosi strašnu poruku. Podsjetiću da je Vladimir Putin nakon ovog napada obustavio komunikaciju na terenu Sirije čija funkcija je bila da se spriječe međusobni sukobi uključenih aktera.

Bez takve terenske komunikacije svaki američki napad, a Tramp ih je najavio, može prouzrokovati ruske žrtve. U takvoj (hipotetičkoj) situaciji na američki napad možemo sasvim realno očekivati automatski ruski odgovor po metama/izvorima opasnosti. Potom slijedi američka reakcija, pa ruska kontrareakcija... Hej, to je situacija kakva u samo nekoliko časova može dovesti do nestanka života na našoj planeti.

Kamo sreće da je prednje pomenuto jedino šta me zabrinjava. Moram podsjetiti da je američka flota upućena u region korejskog poluostrva. Znamo već kako je Kim Džong-un odreagovao na ovaj potez, odnosno da je najavio „preventivni napad“. I ovde čovječanstvo ovisi o hirovima dvaju budaletina – Trampa i Džong-una!

U daljem moram se referisati na američku „majku svih bombi“ bačenu na Afganistan. Mnogi griješe kad misle da je ovo lokalni problem ili lokalna prijetnja. Zar su zaboravili da je Afganistan jedan od ključnih centara islamističkog terorizma?

U sijasetu sukoba velikih sila nekako smo „zaboravili“ na Islamsku državu ili DAEŠ. Upravo sa te strane mogao bi doći odgovor na upotrebu „majke svih bombi“! Vodeće države Zapadne Evrope podržale su i napad u Siriji i ovaj u Afganistanu, bez iole svijesti da će upravo na njihovim teritorijama uslijediti odmazda.

Poznavajući metode DAEŠ-a uvjeren sam da su sposobni u vrlo kratkom vremenu pripremiti seriju terorističkih napada, pa čak i na više država. Vjerujem da su spremni već sutra odgovoriti na dešavanja u Siriji i Afganistanu. Zato strahujem da bi sutrašnji Vaskrs/Uskrs mogao biti krvav i usljed terorističkih napada. To što se pravoslavni i katolički Uskrs podudaraju u jednom danu DAEŠ-u donosi „priliku“ da jednim udarcem zastraše kompletno hrišćanstvo.


Na kraju, moram reći kako sličnih izvora opasnosti moženo nabrajati u nedogled, te da svaka nosi svoju težinu i specifičnosti. Pritom, problem je što su eskalirale u vrlo kratkom vremenu i time ih je gotovo nemoguće kontrolisati. No u najboljoj vjeri ponavljam: nadam se da će moje slutnje pokazati se neutemeljenim i da će hrišćani u miru i radosti proslaviti svoj praznik. 

Samo, na sve narečeno moramo se zapitati i da li je naša grešnost dovela nas pred "strašni sud"?!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.