понедељак, 24. април 2017.

Šta to pada (?) – PADA VLADA!



Kako sam to nedavno najavio: po „hitnom postupku“ pada vlada Željke Cvijanović. Nije se Dodik odrekao premijerke Željke, nego je prinuđen na ovakav potez.


Piše: Borislav Radovanović

Podsjetiću kratko kako sam nedavno nagovijestio da će Dodik, i pored svijesti da nema skupštinsku većinu, pred parlament staviti na glasanje tačku o retifikovanju ugovora o prodaji državnog udjela u RŽR Ljubija. To će u daljem produkovati smjenom Željke Cvijanović sa mjesta premijera, odnosno rušenjem vlade.

I, za neupućene, u ovoj smjeni vlade konce vuče upravo Milorad Dodik!

Ovo je gostujući na ATV indirektno potvrdio Dodikov „potparol“ i „bacač udica“ Drago Kalabić, implicitno navodeći da ovu vladu treba smijeniti. Daleko bilo da je Kalabić ovakve izjave usudio se davati bez konsultacija sa „šefom“.

Već sam pisao o brojnim razlozima zbog kojih je Dodik primoran na ovakve promjene, pa ću ovom prilikom dotaći se samo one najvažnije, a to je opštenarodno nezadovoljstvo i strah režima od protesta.

Danas svjedočimo da su drvoprerađivači blokirali magistralne puteve prema Sokocu, Palama i Rogatici. Prosto, drvoprerađivačima je dodijalo reketiranje, podmićivanje i korupcija uopšte, čemu su redovno izloženi od strane direktora šumskih gazdinstava.

I to kakvih direktora? Prosto je fascinantan bezobrazluk SNSD-a i njihovog „šefa“. Za direktore postavljaju ljude koji imaju po četiri, ili čak jedanaest, krivičnih prijava za delikte koruptivne prirode. E sad se režim suočio sa respektabilnim protestima protiv takve nakaradne prakse.

No, moramo postaviti ključno pitanje: u formalno-pravnom smislu ko je odgovoran za katastrofalno upravljanje šumskim bogatstvom od strane teško korumpiranog rukovodstva? Odgovor je jednostavan – VLADA! I zato sad obaraju vladu Željke Cvijanović kako bi Miloradu Dodiku i njegovim tajkunima obezbjedili „presumpciju nevinosti“.

Identično će se dogoditi i u slučaju parlamentarne odluke oko RŽR Ljubija – opšti zaključak biće da je vlada sklopila loš ugovor, koji je parlament odbio. I ko je ponovo „kriv“, a koga „aboliramo“? To je ono šta mene muči i nagoni na pisanje ovakvih tekstova.

Znači, sad će Dodik nastupiti kao „mesija“ i smijeniti „nesposobnu vladu“. Potom će predložiti novog mandatara i to opet nekog koga je izvukao iz neke "rupe" (kao u slučajevima Džombića i Cvijanovićeve). I onda nastupa dobro nam znani scenarij: SAČEKAJTE da nova vlada riješi sve probleme koji tište građane. Sačekajte taman do izbora naredne godine! Taman koliko Dodiku treba da politički preživi.


Čak strahujem da ovo nije pitanje pukog političkog preživljavanja, nego manipulacije kakva će još godinu i po „zakovati“ i najmanji pokušaj pozitivnih promjena. Toliko potrebnih i željenih! Toliko puta je Dodik obmanuo ovaj naivni narod da me ne bi začudilo da mu to ponovo uspije. No, njegov „uspjeh“ znači još godinu i po naše patnje, besperspektivnosti, egzodusa građana (u inostranstvo), arčenja svega šta imamo i konačnog sunovrata Republike Srpske. Hej, sunovrata one Srpske koju smo tako teško i krvavo stvorili!

No, već danas (eventualno sutra ujutro) ćemo biti u prilici "egzaktno utvrdimo" kakvim manipulacijama smo izloženi. Ono šta očekujem jeste da se Dodik lično pojavi na mjestu protesta, da drvoprerađivačima obeća ispunjenje zahtjeva i "k'o heroj" okonča i ovaj problem. Baš kao što je prethodno učinio sa željezničarima. 

I moram se ovde zapitati: gdje je kraj naše naivnosti? Zar će opet "mesija" Dodik politički profitirati na narodnom nezadovoljstvu, a društvo ubijediti kako je za sve kriva njegova marioneta Željka Cvijanović? Hoće li nas Dodik po ko zna koji puta prevariti? Na moje žaljenje vjerujem da hoće!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.