субота, 9. септембар 2017.

SNSD: Podrška Vučićevoj posjeti TEHERANU



 
Posjeta Aleksandra Vučića Sarajevu, ili po Dodikovom vokabularu Teheranu, je vijest regionalnog značaja. Međutim, ono šta posebno privlači pažnju jeste saopštenje SNSD, na kakvo stvarno treba reagovati.


Piše: Borislav Radovanović

Građani se sa pravom moraju zapitati: na kom planetu žive članovi Dodikovog SNSD-a? U vezi Vučićeve posjete svi ključni akteri dali su izjave i jasno obrazložili svoje stavove, ideje i promišljanja. Onda sve to SNSD tumači na način zbog kog možemo sasvim utemeljeno sumnjati da članstvo te stranke živi npr. na Marsu.

Vučić je bio nedvosmislen. Njegovi ciljevi su povećanje robno-trgovinske razmjene, međuetničko pomirenje, približavanje dvije susjedne države, zajednički put u evropske integracije, poštovanje teritorijalnog integriteta i subjektiviteta BiH...

No, SNSD od svega šta se dešavalo izdvaja predsjednikovu posjetu Istočnom Sarajevu i to predstavlja kao nekakav „dokaz“ da Vučić nije „zaboravio“ Republiku Srpsku ili šta već. Iz njihovog saopštenja može se pomisliti da je primarni cilj ove posjete bio sastanak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, a ne sa Predsjedništvom BiH, Savjetom ministara, delegacijom Parlamentarne skupštine i drugim subjektima ove države.

Predsjednik Srbije došao je u BiH kao državnik i tu je dočekan od strane najviših državnih tijela. Za Dodika jeste problem što on lično ne čini dio B-H državnog establišmenta, a još više što  ni u kom kontekstu nije relevantan za ovaj događaj.

Upravo zbog toga nastoji marginalizovati ono šta je stvarna esencija ovog događaja, te se u isti  manipulativno pokušava „ugurati“ podsjećanjem na nedavni sastanak sa Vučićem i iskamčenu pomoć.

Međutim, u svemu ovome nešto je promaklo i Miloradu Dodiku i njegovom SNSD. Apostrofiranje činjenice da je Vučićeva posjeta Istočnom Sarajevu važna za Republiku Srpsku je notorna glupost. 



Da je to tako dovoljno je pogledati u važeći Ustav Republike Srpske u kom i danas stoji da je Sarajevo glavni grad republike. Ako ćemo poštovati sopstveni ustav, a trebali bi, moramo istaći činjenicu da je predsjednik Srbije bio u zvaničnoj posjeti glavnom gradu Republike Srpske.

Sa te pozicije trebalo je da predsjednik Republike Srpske dočeka predsjednika Srbije u našem glavnom gradu. Međutim, kako da to Dodik učini kad on glavni grad Srpske naziva Teheranom? Ključno je da ga niko nije ni zvao u kontekstu ovog bilateralnog sastanka, no inače je problematično to što predsjednik za Sarajevo koristi uvredljive termine poput „Teheran“, a u ustavu stoji da je u pitanju naš glavni grad.

U stvari sve ovo pokazuje neodgovornost partokratskih (kvazi)elita Republike Srpske koje u svom „silnom štićenju“ naroda i entiteta nemaju volje ni za minimumom naprezanja kakvo je potrebno za promjenu ustava. Pa van zdrave pameti je da u ustavu stoji kako je Sarajevo glavni grad Srpske, a čak se ne nalazi na našoj teritoriji.

Republika Srpska je jedino društvo/država u svijetu čiji glavni grad je eksteritorijalan! I to našim političkim predstavnicima decenijama unazad ne predstavlja nikakav problem. Treba li bolji pokazatelj kakvi su nam političari, a sve peredvođeni najmoćnijim – Miloradom Dodikom?

Znači, ako primjenjujemo Dodikov vokabular onda samo možemo konstatovati da je Aleksandar Vučić dva dana bio u Teheranu, te da je Teheran i dalje glavni grad Republike Srpske.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.