недеља, 24. септембар 2017.

„TREĆI BLOK“: Naše ideje mijenjaju Srpsku!



 

Pokret „TREĆI BLOK“ prvi je u Republici Srpskoj najavio prelazak na vaninstitucionalnu borbu protiv Dodikovog režima. Vidimo da su u Savetu za promjene prepoznate mnoge naše ideje i zato namjeravamo uzeti aktivno učešće u projektu „Skupština naroda Srpske“.


Podsjećamo javnost da smo saopštenjem najavili kako je izostanak parlamentarne rasprave povodom revizorskih izvještaja Glavne službe javne revizije RS naša „crvena linija“ preko koje nemamo namjeru preći.

Međutim, režim Milorada Dodika ne samo da nastoji izbjeći parlamentarnu raspravu po ovom za nas teškom političkom pitanju, nego je zloupotrebom policije počinio nezakonit napad na ustavno-političko uređenje Srpske.

To smo, opet prvi, saopštenjem razjasnili našim građanima. Nakon toga smo PRVI u Srpskoj najavili prelazak na vaninstitucionalnu borbu. Naprosto unutar institucija ovako podređenih volji i interesima jednog čovjeka nemamo šta tražiti.

Danas svedočimo da je i Savez za promjene, upravo kako su to najavili, odlučio adekvatno odgovoriti na nezakonit i bezobziran napad na Narodnu skupštinu i ustavno uređenje Srpske. Međutim, ovde dolazimo do pitanja kakva treba građanima pojasniti.

Primjećujemo da ogromna većina građana, šta čak uključuje i neke naše članove i simpatizere, želi promjene što prije i to primarno kroz građanske proteste. Svi mi želimo promjene i to ne juče ili sutra, nego DANAS. Samo moramo naše želje uskladiti sa realnim mogućnostima i, još važnije, sa tim da ne ugrozimo opštu sigurnost.

Prepoznajući namjere Milorada Dodika da u Srpskoj realizuje prošlogodišnju prevaru izvedenu u Crnoj Gori, kakvu je izveo njegov kriminalno-(bez)ideološki drug Milo Đukanović, zatražili smo od ministra bezbjednosti Dragana Mektića da zabrani ulazak u BiH plaćenicima i prevarantima iz redova organizacije „Zavjetnici“.

Ovde moramo podsjetiti da smo PRVI eklatantno i javno raskrinkali spregu Dodika, ministra Lukača, RTRS-e i ove plaćeničke organizacije. Danas niko od njih ne smije ni pomenuti „TREĆI BLOK“ jer su shvatili da na svaki njihov potez reagujemo „hirurški precizno“ i u konačnici poentiramo.

Isto se dogodilo u našem sukobu sa VSTS i zamjenicom Ružicom Jukić, gdje smo pred očima javnosti razorili sve laži i podmetanja protiv nas. Danas se pojedini akteri ovog sukoba nalaze u pritvoru zbog falsifikovanja transkripata, a najviši nosioci pravosudnih funkcija pokazali su kolika im je „stručnost“ i „znanje“. U svemu ovome samo smo nedvosmisleno dokazali koliko odlučno, mudro i transparentno djelujemo.

Znači, Pokret „TREĆI BLOK“ će svakako zauzeti prve redove u građanskim protestima protiv ovog nenarodnog i lopovskog režima. Od toga ne bježimo! Međutim, moramo podsjetiti javnost na naše izjave kako postoje i učinkovitiji modeli borbe protiv režima.

Tu dolazimo do naših osnovnih političkih postulata, a jedan od njih je stvaranje PAKTA SA GRAĐANIMA (i to smo objelodanili saopštenjem). Kao pokret, od osnivanja do danas, prepoznatljivi smo po tome što u konkretnim situacijama štitimo i pomažemo naše članstvo, simpatizere i sve građane koji nam se obrate. Znači, u maksimalno mogućoj mjeri nastojimo djelovati među običnim ljudima, na kakve su i institucije i političari odavno zaboravili.

Zato u projektu Saveza za promjene o uspostavljanju Skupštine naroda Srpske, gdje će, bar kako je najavljeno, u svim gradovima našeg entiteta biti održavani javni skupovi i svegrađanska rasprava o teškim društenim problemima, prepoznajemo naše programske ciljeve i opredjeljenja.

I upravo zato u ovom projektu namjeravamo uzeti učešća, ali nikako kao „pasivni posmatrači“, nego kao aktivni subjekti i (do)nosioci ideja. Naš cilj jeste da pred građanima iznosimo svoje ideje i vizije, ali istovremeno i da DOZNAMO kako razmišljaju naši građani. Tu svakako očekujemo mnoštvo korisnih prijedloga i kritika.

Znači, u Pokretu „TREĆI BLOK“ smatramo da je ovakvo vaninstitucionalno djelovanje među našim građanima odlična prilika realizaciju naših programskih opredjeljenja, načela i ciljeva. Smatramo da je pogrešno srljati sa ishitrenim protestima, kakve Dodikov režim upravo priželjkuje i kontinuirano provocira, nego da treba djelovati mudro i strategijski.

Na prvom koraku rušenja Dodikovog režima treba sa građanima uspostaviti što čvršći PAKT, artikulisati željene promjene, te u jednoj širokoj javnoj raspravi DONIJETI ODLUKE. Kad uspijemo od Trebinja do Novog Grada stvoriti „kritičnu masu“ građana koji ŽELE PROMJENE i koji ZNAJU kakve tačno promjene trebaju Srpskoj, onda je potpuno rušenje režima Milorada Dodika tek pitanje rutine.

Zbog svega navedenog pozivamo borce, nezaposlene, obespravljene, prevarene, siromašne, nezadovoljne i društvenoosvještene građane da u budućim javnim tribinama ili zasjedanjima Skupštine naroda Srpske uzmu maksimalno učešće.

Posebno apelujemo u svemu ovome građani ne doživljavaju sebe kao „publiku“, nego da aktivno učestvuju u javnoj raspravi. Ovo nije pitanje ovog ili onog političkog subjekta, nego svih nas i zato treba da svako jasno i glasno kaže svoje mišljenje, a posebice da iznese korisne prijedloge i ideje.

Mi u Pokretu „TREĆI BLOK“ vidimo kako naše ideje prepoznaju i drugi politički subjekti, te da je kvalitetnim idejama moguće proizvoditi promjene. Zato nam je važno uspostaviti što širi dijalog sa građanima. Odavno smo mi svjesni da naši građani nisu tek „glasačke mašine“, nego ljudi sa zdravorazumskim promišljanjima, i zato nam je cilj DOZNATI šta o svemu ovome misli svaki pojedinac.

Kao pokret smo nastali u cilju SOLIDARNE ZAŠTITE građana od institucionalnog nasilja režima Milorada Dodika i sad je prilika da ovu ideju raširimo na prostor kompletne Republike Srpske. Zato pozivamo građane da kroz Skupštine naroda Srpske ispolje solidarnost i zajedništvo u odbrani naših prava, ali i u odbrani bezdušno opljačkane, devastirane i kriminalizovane Republike Srpske.

POKRET "TREĆI BLOK"

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.