субота, 30. септембар 2017.

Sramno saopštenje MUP RS o mom hapšenju 
Danas se navršava “godišnjica” od kad je MUP izdao sramno saopštenje o mom prethodnom hapšenju zbog montiranog i lažnog napada na načelnika PU Dalibora Ivanića. Doznajte šta su mediji ex-Yu regiona prenijeli, ali i šta su nesporne činjenice.


Piše: Borislav Radovanović

Na današnji dan prošle godine postao sam “medijska top-tema” na eksjugoslavenskom regionalnom nivou. Za to se potrudio moj poslodavac MUP RS objavivši sramno saopštenje (vjerodostojnost moguće provjeriti klikom na: http://www.mup.vladars.net/index.php?vijest=14723&vrsta=novosti ).

Prethodnog dana ispred zgrade PU Prijedor organizovao sam protestni performans u cilju da građanima konkretno pokažem kakve radne uslove mi nastoji nametnuti moj poslodavac – MUP RS. Upravo kako sam to ranije najavio.

Moji pretpostavljeni u PU Prijedor nisu našli za shodno da me bar upitaju zbog čega protestvujem. Apsolutno niko me ništa nije upitao!

No, zato su patrolu policije uputili mojoj kući. Policajci su bez naloga ušli u moj posjed, isprepadali moju djecu, suprugu i majku, te od njih tražili “objašnjenja” o mojim postupcima. Zamislite, mene ništa nisu pitali, nego su objašnjenja tražili od moje dječice tada stare 7 i 11 godina, a koja pojma nisu imala o mom protestu (zar da djecu izlažem stresu?).

Nakon što me je supruga, po okončanju protesta, obavijestila šta se dogodilo, uputio sam se do dežurne službe PS Prijedor 1 i zatražio objašnjenje zašto je policija maltretirala moju porodicu. Odgovoreno mi je da ništa ne znaju o tom događaju.

Potom sam identično objašnjenje zatražio od hijerarhijski višeg tijela – operativnog dežurstva uprave, no i tu su tvrdili da nemaju nikakvih saznanja. Tek tad sam, hijerarhijskim slijedom, uputio se do kancelarije načelnika PU Prijedor Dalibora Ivanića smatrajući da on zasigurno može pružiti mi tražene odgovore.

Ušao sam u kancelariju načelnikove sekretarice, gdje se nalazio samopostavljeni „načelnikov pratilac“ (inače korumpirana bitanga) Danko Karanović. Upitao sam sekretaricu da li je načelnik tu, te na njenu potvrdu pokucao na vrata, a zatim ih i otvorio.

Samo sam zakoračio u unutrašnjost Ivanovićeve kancelarije kad sam s leđa osjetio guranje. Samopostavljeni načelnikov „pratilac“ me je ugurao unutra, pritisnuo uz zid, te me svojom podlakticom počeo gušiti u predjelu vrata.

Uspio sam samo upitati načelnika zbog čega maltretira moju djecu, na šta je on naredio: „Vodi ga!“. I Karanović me je izgurao napolje, ali me je i dalje držao u zahvatu iako cijelo vrijeme nisam pružao nikakav otpor.

Tek po dolasku načelnika Sretoje Vujanovića i još nekoliko policajaca, kad sam prisutne upitao zašto me Karanović fizički napada, isti me je pustio. Čim sam se oslobodio telefonom sam pozvao dežurnog tužioca Sinišu Markovića i prijavio maltretiranje porodice i nezakonit napad policije na mene.

I tu nastaje problem! Kako pokriti nezakonitosti policije? Da bi to izveli izmislili su nepostojeći moj napad na načelnika Ivanića, te me uhapsili. Slomljen opisanim traumama zatražio sam medicinsku pomoć i narednih 15-ak dana proveo na odjeljenju prijedorske psihijatrije.

PU Prijedor je protiv mene podnio izvještaj, tadašnji tužilac Mirjana Miodragović Basrak provela je sramnu istragu i optužila me, a sud je potvrdio optužnicu. Ministar Dragan Lukač me je suspendovao, a ni sam nemam predstavu koliko disciplinskih postupaka je protiv mene pokrenuto.

Prije upoznavanja sa sadržajem saopštenja MUP RS želim da čitaoci imaju u vidu nekoliko činjenica:

1. Nisam napao načelnika, niti mu prijetio. Nakon maltretiranja porodice, ja sam taj koji je nezakonito fizički napadnut.

2. Logički je nemoguće da NENAORUŽANO lice u objektu prepunom naoružane policije "ugrozi sigurnost" naoružanog načelnika, njegovog pratioca i još 7-8 jednako naoružanih prisutnih policajaca.

3. Kriminalistika ne poznaje slučaj da je neko "nasilno" ušao u prostoriju tako što je pokucao i otvorio otključana vrata.

4. Upravo ja sam nezakonitosti prvi prijavio nadležnom tužiocu, ali je on propustio dužne radnje, a potom policiji dozvolio da rade šta hoće.

5. Nikada nisam nosio natpis „ovo je logor“ i to je istragom nesporno utvrđeno. Dakle, MUP je izmislio ovaj natpis kako bi protestu dao politički karakter!

6. Nikada nisam liječen na „neuropsihijatriji“. Dva puta sam bio na KLINIČKIM ISPITIVANJIMA sposobnosti za inspektorske poslove (ne ukupne radne sposobnosti, nego samo za C kategoriju operativaca) koja je naložio moj poslodavac.

7. Do danas MUP RS nije utvrdio niti jednu jedninu neistinu unutar preko 150 tekstova u kojima sam se bavio problemima kriminalizacije u policiji.
 
Додајте натпис

SRAMNI TEKST SAOPŠTENJA MUP RS:

“Napadom na načelnika Centra državni službenik Centra javne bezbjednosti Prijedor počinio krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“


| Prijedor | Petak, 30. septembar 2016.

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor 29.09.2016. godine, lišili su slobode lice inicijala B.R. (1970) iz Prijedora, a zbog počinjenog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 169. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske.
Naime, lice B.R. zaposlen kao državni službenik u Centru javne bezbjednosti Prijedor, juče 29.09.2016. godine, u vremenskom periodu od 12,45 do 13,50 časova, protestvovao je ispred zgrade Centra javne bezbjednosti Prijedor, sa crnom maramom zavezanom preko očiju, flasterom na ustima, bodljikavom žicom oko ruku, te „metom“ na grudima sa natpisom „ovo je logor“, izražavajući na taj način nezadovoljstvo svojim statusom u Ministrastvu.

Lice B.R. je oko 14,00 časova bez prethodne najave nasilno ušao u kancelariju načelnika Centra javne bezbjednosti Prijedor, nakon čega je istog grubo vrijeđao, prijetio da će ga lišiti života i tjelesno povrijediti, a u daljem napadu je spriječen interevencijom prisutnog policijskog službenika.

Nakon lišenja slobode lice je od strane radnika Službe hitne pomoći Prijedor prevezeno i zadržano na odjelu neurophijatrije Opšte bolnice Prijedor. Preduzimajući dalje aktivnosti na dokumentovanju napred navedenog krivičnog djela, policijski službenici su došli do saznanja da je B.R. putem interneta nastavio upućivati ozbiljne prijetnje pripadnicima Ministartsva unutrašnjih poslova Republike Srpske. O preduzetim aktivnostima obavješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, koji je naložio da se prema B.R. preduzmu sve potrebene mjere i radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske.

Podsjećamo, lice B.R. je u prethodnom periodu dva puta liječeno na odjelu neuropsihijatrije u Opštoj bolnici Prijedor, a svojim javnim istupanjima je više puta povrijedio ugled i narušio čast Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na način da je putem interneta vrijeđao i iznosio laži i neistine o funkcionerima zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srpske, najvišim rukovodiocima Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i rukovodiocima Centra javne bezbjednosti Prijedor.”

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.