уторак, 5. септембар 2017.

Apel ministru Mektiću: "Zavjetnicima" zabraniti ulazak u BiH




U cjelosti prenosim akt kojim se Pokret „TREĆI BLOK“ obratio ministru bezbjednosti Savjeta ministara BiH Draganu Mektiću sa prijedlogom da se članovima ultradesničarske organizacije „Zavjetnici“ iz Srbije zabrani ulazak u BiH. Posebno prilikom većih javnih skupova, a zbog sumnje da će isti ciljno i planski proizvoditi incidente i ugrožavanje bezbjednosti.

Tekst apela ministru:



Pokret „TREĆI BLOK“


SAVJET MINISTARA BiH
-       Ministar bezbjednosti Dragan Mektić


Uvaženi gospodine ministre,

obraćamo Vam se u cilju ukazivanja opasnosti kakvu po bezbjednost Republike Srpske i Bosne i Hercegovine predstavlja ultradesničarska organizacija „Zavjetnici“ iz Srbije.

Konkretno, predlažemo da policijske agencije u Vašoj nadležnosti identifikuju sve potencijalno opasne pripadnike ove organizacije, te da istima zabrane ulazak u BiH. Posebno apostrofiramo kako zabranu ulaska u BiH treba primjenjivati u danima održavanja većih javnih skupova.

U obrazloženju ovog apela navodimo da je organizacija „Zavjetnici“ godinama poznata po huliganstvu i nasilju prilikom javnih skupova i za takvu ocjenu postoje nedvosmisleni dokazi.

Međutim, ova radikalno-ekstremistička organizacija sve više postaje opasna po našu sigurnost. Ističemo kako postoji jasan kontinuitet bezbjednosno-interesantnog djelovanja organizacije „Zavjetnici“ na prostoru Srpske, a šta je najgore ova organizacija sadejstvuje sa predsjednikom Miloradom Dodikom i vrhom MUP RS. I za to postoje objektivni dokazi.

Podsjećamo da je maja prošle godine Milorad Dodik, zajedno sa pojedinim samoproklamovanim „stručnjacima“ i plaćeničkim medijima, bezobzirno dezavuisao javnost mantrama o obojenim revolucijama, o nasilnom svrgavanju vlasti, krvoproliću i haosu.

Iako nisu postojali nikakvi relevantni pokazatelji eventualnog nasilništva MUP RS je brojnim saopštenjima danima zastrašivao građane potvrđujući realno nevjerodostojne navode političara i nadristručnjaka. Čak je tvrđeno da su dobijane informacije o potencijalnom krvoproliću od bezbjednosnih agencija Rusije i Srbije.

U međuvremenu iskristalisala se jedna činjenica: MUP RS nije istražio niti jednu od tih famoznih „informacija“, niti se ikada više bavio temama koje su tada javnosti saopštavane. Zar da dokazuju vlastite manipulacije?

Svi ti politički, „stručnjački“ i policijski akteri odlično su znali da građani Republike Srpske protestvuju mirno i dostojanstveno, odnosno da nikada ne ugrožavaju bezbjednost. Zato se odlučuju da u aktuelna dešavanja uvedu osvjedočene huligane i nasilnike iz organizacije „Zavjetnici“.

Upravo „Zavjetnici“ medijima predstavljaju „dokument“, očiti falsifikat koji MUP RS nikada nije istražio, prema kom lidere opozicije finansira Sorošovo „Otvoreno društvo“. Potom pripadnici ove grupacije organizovano kreću ka Banjaluci i možemo sasvim sigurno sumnjati kako su upravo oni trebali „potvrditi“ sve te silne najave krvoprolića i haosa.

Prosto, pošto građani Republike Srpske nisu bili spremni na bilokakvo nasilništvo trebalo je da „Zavjetnici“ razbijaju izloge i pale vozila, te time daju „povoda“ policiji za primjenu nasilja prema našim građanima. I da lideri opozicije budu okrivljeni za ugrožavanje Srpske.

Međutim, Državna granična policija BiH je pravovremeno odreagovala i zabranila ulazak u zemlju najvećem broju „Zavjetnika“. Bez ovog elementa ugrožavanja pokazalo se šta je stvarna istina u vezi svih tih silnih najava „obojenih revolucija“. Građani Srpske na oba javna skupa nisu proizveli ni najmanji incident.

Osim navedenog, podsjećamo i da su upravo pomenuti „Zavjetnici“ namjeralavli 11. jula ove godine u Banjaluci organizovati miting „podrške“ generalu Ratku Mladiću. Predsjednik Dodik je javno podržao ovaj eklatantan primjer necivilizovanog ponašanja i potencijalnog teškog ugrožavanja bezbjednosti. Srećom, MUP RS je u posljednjem trenutku poništio prethodno odobrenje i zabranio ovaj skup.

Ono zbog čega Vam se suštinski obraćamo jesu aktuelna dešavanja i potencijalne opasnosti kakve proizilaze iz istih. Vidimo da Milorad Dodik i njegovi „stručnjaci“ kontinuirano najavljuju nekakvu „Vruću jesen“, iako ponovo nema nikakvih dokaza ili indicija koje bi to potkrijepile.

I ministar Dragan Lukač ponovo dezavuiše javnost o nekakvim opasnostima i nasilnim protestima. Pošto nema relevantnih činjenica ministar koristi već „bajatu vijest“ o tome kako nekakvo udruženje „Odgovor“ od Vas traži da spriječite „nasilje“ u Banjaluci. Iako je sa pozicije bezbjednosne i pravne struke riječ o krajnje nebuloznim procjenama laika ministar Lukač koristi to u svrhu novog zastrašivanja građana povodom sve izvjesnijih protesta protiv režima Milorada Dodika.

Na sve to ponovo dolaze, već prepoznatljivo sinhronizovane, najave „Zavjetnika“ o angažovanju na „očuvanju“ Republike Srpske. Građani Srpske i dalje su opredijeljeni za mirno i dostojanstveno izražavanje protesta protiv Dodikovih nedavnih brutalnih gaženja institucija, zakona i prava, a režim opravdane proteste nastoji predstaviti kao „Vruću jesen“. No, da bi se Dodikove konstrukcije ostvarile neophodno je dovođenje huligana i nasilnika iz Srbije.

Zato od Vama podređenih Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA i Državne granične policije BiH tražimo da identifikuju sve potencijalno opasne članove organizacije „Zavjetnici“, te da istima onemoguće/zabrane ulazak u BiH.

U Pokretu „TREĆI BLOK“, baš kao i desetine hiljada građana Srpske i brojni politički subjekti, opredijeljeni smo da javnim protestima iskažemo nezadovoljstvo spram aktuelnih dešavanja i stanja u društvu. No, strahujemo da će režim ponovo pokušati da zloupotrebom huligana iz redova „Zavjetnika“ iscenira incidente, a kakvi će ministru Lukaču dati „opravdanje“ za upotrebu sile nad građanima.

Nadamo se da ćete iskoristiti svoja ovlaštenja i preventivno odreagovati ovako kako Vam predlažemo, jer eliminacijom huligana i instrumentalizovanih incidenata obezbjeđujete da građani Srpske protestvuju onako kako su i navikli – mirno i dostojanstveno.


S poštovanjem,

Pokret „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.