понедељак, 18. септембар 2017.

„TREĆI BLOK“: Prijedlog Visokom predstavniku Valentinu Incku da ukazom smijeni ministra Dragana Lukača



Kao politički subjekt koji njeguje princip transparentnosti u radu Pokret „TREĆI BLOK“ objelodanjuje sadržaj akta koji smo jutros uputili Kancelariji visokog predstavnika Valentina Incka – OHR, gdje predlažemo donošenje ukaza o smjeni ministra MUP RS Dragana Lukača zbog teškog protivpravnog napada na ustavno-političko uređenje Republike Srpske počinjenog 13.09.2017. godine.

Sadržaj prijedloga u daljem tekstu:




POKRET „TREĆI BLOK“
Kontakt telefoni:
Predsjednik: Njegoš Tomić 065/
Podnosilac: Borislav Radovanović 065/
Mejl:



KANCELARIJA VISOKOG PREDSTAVNIKA - OHR
-       Visoki predstavnik Valentin Incko


PREDMET: Prijedlog donošenja ukaza o smjeni ministra MUP RS Dragana Lukača

Uvaženi gospodine Incko,

kao društvenoodgovoran politički subjekt Pokret „Treći blok“ obraća Vam se sa prijedlogom za donošenje ukaza o smjeni ministra MUP RS Dragana Lukača zbog njegovih teških prekoračenja službenih ovlaštenja počinjenih u funkciji grubog narušavanja ustavno-političkog poretka Republike Srpske.

U pokretu smatramo da državne i entitetske institucije nisu sposobne adekvatno odgovoriti na aktuelnu političku krizu i narušen ustavno-politički poredak, zbog čega je nužno hitno angažovanje međunarodne zajednice i konkretno Vaše Kancelarije. Pritom, ističemo kako bi smjena ministra Lukača bila odmjerena i primjerena reakcija na potonja dešavanja, te upravljena ka sprečavanju sve izglednije ozbiljne destabilizacije, daljeg narušavanja poretka i opšte sigurnosti.

U obrazloženju ovog prijedloga apostrofiramo dešavanja od 13.09.2017. godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada je policija protivpravno primijenila prinudu prema legitimno izabranim narodnim poslanicima, ograničavala njihovo kretanje i sprečavala više desetina poslanika da rade u domenu svojih mandata.

Tog dana narodni poslanici okupljeni oko Saveza za promjene ometali su rad parlamenta, međutim njihovo ponašanje bilo je u domenu opštepoznatih modela parlamentarnog djelovanja i zakonski posmatrano potpuno legitimno. Podsjećamo da poslanički imunitet narodne poslanike štiti od krivičnog gonjenja povodom svih oblika činjenja i nečinjenja u domenu dodijeljenog mandata, šta podrazumijeva da ni policija prema njima nema pravo primjenjivati ovlaštenja, a ponajmanje sredstva prinude.

Međutim, kako je to sam medijski izjavio ministar Lukač je policiji naredio ulazak u unutrašnjost parlamenta i primjenu prinude prema narodnim poslanicima. Konkretno, policija je više desetina legitimnih predstavnika građana ograničavala u kretanju unutar parlamenta, te da rade u domenu mandata i učestvuju u donošenju skupštinskih odluka od iznimne važnosti po Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Takvo ponašanje policije je krajnje protivpravno i opasno po ustavno-politički poredak.

Već sama izjava ministra Lukača da je on lično izdao naređenje policiji sa pravnog stanovišta je problematična. Za operativno rukovođenje policijom striktno je nadležan Direktor policije Darko Ćulum i ministar ne može izdavati direktna naređenja policijskim službenicima. Uostalom, institut Direktora policije i uveden je radi sprečavanja političkih zloupotreba policije kakva je 13.09. nedvosmisleno počinjena.

U daljem moramo se referirati na „pravni osnov“ upotrebe policije protiv narodnih poslanika, kakav je ministar javno saopštio. On je legitimno izabrane predstavnike građana u najvišem zakonodavno-političkom tijelu entiteta optužio da su pokušali blokirati rad skupštine. Političke blokade rada parlamenta od strane poslanika su dobro poznat model političkog djelovanja i ne predstavljaju nikakav krimen.

Međutim, ministar Lukač optužuje narodne poslanike da su izvodili nekakve „obojene revolucije“ (izraz koji je ministar upotrijebio). Samo po sebi iracionalno je ovakve optužbe i tumačiti. Međutim, policija je zakonski nadležna za sprečavanje i suzbijanje krivičnih djela propisanih krivičnim zakonodavstvom. Obzirom da krivično djelo „obojena revolucija“ nije propisano ni državnim ni entitetskim krivičnim zakonima proizilazi da je ministar naredio upotrebu prinude prema narodnim poslanicima za nepostojeće krivično djelo. Čak i da postoji neko krivično djelo poslanike štiti imunitet i dobro se zna kakva praksa se primjenjuje u tim prilikama.

Ono šta je u svemu navedenom najgore jesu brojni indikatori da je policija zloupotrijebljena u svrhu prikrivanja enormnog kriminala u institucijama. Aktuelnu političku krizu izazvali su revizorski izvještaji Glavne službe javne revizije RS, kakvima je utvrđeno da je vlada neistinito prikazala visinu budžetskog deficita, ali i (još važnije) da je kriminalom i lošim poslovanjem sa eskrov računa otuđeno 1,5 milijardi maraka.

Zbog ovakvih revizorskih izvještaja predsjednik Milorad Dodik javno je vršio protivpravan pritisak na Glavnog revizora Duška Šnjegotu, pa sve do javno izrečenih nezakonitih prijetnji smjenom. Opozicija je suštinski samo insistirala da se ovaj težak društveni problem raspravi pred najvišim organom vlasti entiteta, a vladajuća većina to svakojako nastoji izbjeći. U prikrivanju kriminala, rastrošnosti i nedomaćinskog poslovanja čak je i policija zloupotrijebljena.

Znači, van svake sumnje organ izvršne vlasti (policija) zloupotrijebljen je protiv hijerarhijski više zakonodavne vlasti i takav čin može se tumačiti kao grubo narušavanje ustavno-političkog poretka Republike Srpske.

U daljem Pokret „Treći blok“ donošenje ukaza o smjeni ministra bazira na brojnim indikatorima koji ukazuju na potencijalnu zloupotrebu policije i protiv građana. Konkretno, posljednjih preko godinu i po pratimo spregu predsjednika Dodika, ministra Lukača, „javnog servisa“ RTRS i ultraekstremističke organizacije „Zavjetnici“ iz Srbije.

Pomenuti „Zavjetnici“ još od prošlogodišnjih mitinga i „kontramitinga“ u Banjaluci, preko RTRS i drugih režimskih medija, plasiraju informacije kako se protiv Republike Srpske priprema „obojena revolucija“, „makedonski scenarij“ i slične „teorije zavjera“. Predsjednik Dodik, ministar Lukač, njihov savjetnik Predrag Ćeranić i drugi ovakve ničim potkrijepljene špekulacije konstantno promovišu kao „opasnost“ iako ne postoji niti jedan dokaz koji govori u prilog takvim konstrukcijama.

Sa druge strane predsjednik podržava, a Lukačovo ministarstvo odobrava, krajnje opasne i civilizacijski neprihvatljive ideje „Zavjetnika“, poput održavanja mitinga podrške generalu Ratku Mladiću 11. jula, kada se obilježava srebrenički zločin.

Aktuelna dešavanja su po naš pokret posebno problematična. Na naše obraćanje ministru bezbjednosti Savjeta ministara BiH Draganu Mektiću da se članovima organizacije „Zavjetnici“ zabrani ulazak u BiH prilikom većih javnih skupova ekspresno reaguje RTRS, te prenosi saopštenje „Zavjetnika“ u kom se državni ministar bezbjednosti Mektić i članovi Pokreta „Treći blok“ etiketiraju kao ključni akteri „obojene revolucije“ i državnog udara protiv Republike Srpske. Na takve ničim potkrijepljene tvrdnje referišu se predsjednik Dodik, ministar Lukač i njihovi „savjetnici“, te medijski potvrđuju ovakve logički nemoguće konstrukcije.

Zagovornici ovakvih konstrukcija u suštini samo potvrđuju sopstvenu spregu sa posebno opasnom organizacijom „Zavjetnici“. Tu apostrofiramo činjenicu da se protiv više članova ove ekstremističke organizacije u Crnoj Gori vodi krivični postupak zbog pokušaja državnog udara i atentata na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Znači, organizacija čiji članovi su procesuirani od strane nadležnih pravosudnih tijela Crne Gore ili se traže podsredstvom Interpol-a zbog pokušaja državnog udara i atentata na premijera optužuju ministra Mektića i naš pokret za stvari po kakvima su upravo oni prepoznatljivi. Međutim, sve to nije prepreka da predsjednik Dodik i ministar Lukač i dalje podržavaju ovu ultraekstremističku i posebno opasnu organizaciju.

Ovde je važno istaći kako niti jedan referentan politički subjekt Republike Srpske još uvijek nije pozvao građane na javne proteste, a gore pomenuti spregnuti akteri konstantno promovišu mantre o nekakvoj „Vrućoj jeseni“. Jedini koji u ovom trenutku rade na destabilizaciji Republike Srpske su njen predsjednik, ministar policije, režimski mediji i ekstremisti iz redova „Zavjetnika“. Kontinuirano provociraju revolt građana, a sve sa ciljem proizvođenja protesta.

U Pokretu „Treći blok“ smatramo kako Milorad Dodik i ostatak njegove „ekipe“ ciljno i planski instrumentalizuju građanske proteste u kakvima bi članovi „Zavjetnika“ zapalili nekoliko vozila, lupali izloge i nasrnuli na policiju. Sve to bi poslužilo kao „dokaz“ već najavljene „Vruće jeseni“, te za represiju policije nad našim građanima, pa sve do hapšenja lidera opozicije i njihovog procesuiranja za navodni pokušaj državnog udara. U stvari za političku eliminaciju neistomišljenika primjenom „Erdoganovog metoda“.

Upravo kako bi preduprijedili ovakve iznimno opasne situacije zloupotrebe policije protiv građana, te daljeg urušavanja ustavno-političkog poretka u  funkciji sprečavanja dokazivanja enormnog kriminala unutar institucija, predlažemo da Visoki predstavnik primijeni ovlaštenja i donese ukaz o smjeni ministra Dragana Lukača.



U Prijedoru, 18.09.2017. godine



S poštovanjem,

POKRET „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.